Diede de Groot wint Wimbledon als debutante

Haniff Harharah

Als debutant op Wimbledon heeft rolstoeltennisster Diede de Groot (20) haar eerste Grand Slam-titel in de wacht gesleept.

Ze rekende zaterdag in twee sets (6-0, 6-4) af met de 21 jaar oudere Duitse Sabine Ellerbrock. ,,Ik kan het niet geloven. Ik heb zojuist Wimbledon gewonnen!’’, reageerde De Groot op Facebook.

Een dag later lukte het haar aan de zijde van landgenote Marjolein Buis niet om de titel in het dubbelspel te bemachtigen.

Yuji Kamiji uit Japan en de Britse Jordanne Whiley, voor het vierde jaar op rij ongenaakbaar in Londen, waren in drie sets te sterk: 2-6, 6-3, 6-0.

In de zomer van 2015 besloot De Groot om fulltime te gaan trainen bij de Alphense tennis- en squashvereniging Nieuwe Sloot, onder begeleiding van voormalig proftennisster Amanda Hopmans en met haar grote voorbeeld Esther Vergeer (zeven keer paralympisch kampioene en 44-voudig Grand Slam-winnares) als mentor op de achtergrond.

De route naar succes was op dat moment al uitgestippeld. ,,Mijn droom is om over drie jaar aan de wereldtop te staan’’, sprak de Oudewaterse destijds hardop uit. Niet wetende dat ze het jaar daarop al op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro al een zilveren medaille in het dubbelspel zou veroveren.

Dit jaar debuteert De Groot op de vier Grand Slam-toernooien. Waar ze op de Australian Open en Roland Garros nog bleef steken in de openingsronde, was het op Wimbledon dus gelijk raak. Nu rest alleen de US Open nog om haar palmares compleet te maken.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.