Extreme werkdruk

Leidse en Delftse jonge wetenschappers lijden onder extreme werk- en prestatiedruk.

Leidse en Delftse jonge wetenschappers lijden onder extreme werk- en prestatiedruk.© Foto Lex van Lieshout

Wilfred Simons
Leiden

Leidse gepromoveerden lijden onder extreme prestatiedruk en de ’hypercompetitieve’ sfeer waaronder zij hun onderzoek moeten verrichten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Leidse Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS), dat eerder deze week werd gepresenteerd tijdens een debat over werkdruk onder Leids universitair personeel van FNV Overheid, in de Haagse vestiging Wijnhaven van de Universiteit Leiden.

Onderzoekster Inge van der Weijden van het CWTS en haar team enquêteerden onder 225 Leidse en Delftse gepromoveerden in de periode 2008-2014 hoe zij hun werk hebben ervaren. Hieruit blijkt dat 61 procent van hen een extreme druk ervoer om te publiceren. Daarnaast leed 72 procent aan ’grant druk’, de eis om subsidies binnen te halen om het onderzoek gefinancierd te krijgen. Die druk is zo hoog, dat de helft van de gepromoveerden zich regelmatig afvroegen of zij wel een wetenschappelijke carrière moeten ambiëren.

Uit het debat naar aanleiding van het onderzoek van Van der Weijden bleek ook dat veel jonge wetenschappers tijdens werkuren nauwelijks aan onderzoek toekomen. Ze worden ingezet als manusjes-van-alles; ze geven onderwijs, begeleiden bachelor- en masterstudenten, organiseren congressen en symposia en begeleiden ’citizen science’-projecten, waarbij zij vrijwilligers helpen bij het verzamelen van wetenschappelijke gegevens. Onderzoek moet daarom in de avonduren, weekeinden en vakanties wordt gedaan. Gemiddeld slaagt slechts tien procent van de promovendi er in om het onderzoek binnen de vereiste vier jaar af te ronden.

Onzekerheid over de toekomst speelt ook een rol bij de prestatiedruk. Veel jonge wetenschappers denken dat als zij maar keihard werken en niet klagen, ze hun kansen vergroten om in de wetenschap te mogen blijven.

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat jonge wetenschappers vaak last hebben van slaapproblemen en dat zij lijden aan burn-out en depressies. Het CWTS onderzoekt nu of de conclusies uit het Belgische onderzoek ook voor Nederland opgaan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.