Celstraf geëist tegen Leidse hulpverlener

IJmuidenaar Freek de K. nu in de cel. Foto: Archieffoto HDC Media© Archieffoto HDC Media

Redactie Leidsch Dagblad
leiden

Heeft de 21-jarige Leidenaar N.S. seks gehad met twee aan hem toevertrouwde, kwetsbare bewoonsters van Larazorg in Waddinxveen? Ja, zegt het openbaar ministerie. Nee, zegt de verdachte. Feit is dat er twee aanklachten tegen hem zijn.

De man volgde een opleiding op het ID-college in Leiden als sociaal-maatschappelijk dienstverlener en kwam als 19-jarige bij wooncentrum Larazorg terecht op een stageplek. Hij moest mensen met een verstandelijke beperking of een andere (psychiatrische) hulpvraag begeleiden. Overdag, maar hij draaide als stagiair ook nachtdiensten.

Van februari tot en met juli vorig jaar liep dat uit de hand. Althans, dat zeggen twee bewoonsters. Er zou sprake zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, terwijl de Leidenaar was geïnstrueerd hoe op een professionele manier met cliënten om te gaan.

Eén van die bewoonsters, een ex-prostituee van 28 jaar met een IQ van 55, gaf aan zelf om de seks te hebben gevraagd. Maar de verdachte ontkende dat er ooit sprake van seks met haar was geweest. ,,Ze wilde een knuffel en aan mij zitten maar ik ging niet op haar avances in.’’ De leiding inschakelen deed hij niet, hij dacht de zaak zelf wel te kunnen oplossen. ,,Dat is mijn fout geweest.’’ Hij vond het niet fout dat hij in de huiskamer van Larazorg wel eens met ontbloot bovenlijf rondliep in het bijzijn van bewoonsters. Ook zou hij daar hebben opgeschept over zijn maandelijkse bezoeken aan een prostituee.

De andere bewoonster, met een achtergrond van seksueel misbruik, was ten tijde van het vermeende misbruik 18, heeft een normaal IQ en had een gedetailleerde verklaring afgelegd. Zij zou twee keer seks met de verdachte hebben gehad en schakelde uiteindelijk een groepsleider in waarna aangifte bij de politie volgde.Toen de Leidenaar voor een gesprek met de klachtencommissie van Larazorg werd uitgenodigd, meldde hij zich ziek. Toen de commissie hem thuis bezocht, bleek de man net uit de sportschool te komen. Ook weigert hij met de reclassering te praten. Het bewijs is echter ’niet duimendik’ zoals het OM omschreef. Tegen de verdachte werd zes maanden cel waarvan vier voorwaardelijk geëist.

De uitspraak is op 16 september.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.