Studieontwijkend gedrag

Bart Wesstein

Mijn kamer is nog nooit zo schoon geweest. De kasten zijn opgeruimd, het bed is netjes opgemaakt en ik heb gestofzuigd. Is dit positief? Zeker weten. Ben ik goed bezig? Helaas niet.

Normaal gesproken zou ik hartstikke blij zijn als ik een productieve middag als vandaag achter de rug zou hebben. Het verschil zit hem erin dat de tentamens van volgende week op me wachten. We hebben hier te maken met een klassiek geval van studieontwijkend gedrag.

Dit is het soort gedrag dat je gaat vertonen als je eigenlijk moet studeren, maar daar helemaal geen zin in hebt. Het is typerend voor de uitstellende student en ik ben daar het prototype van. Als deadlines om de hoek komen kijken, maken gevoelens van verveling en irritatie zich van mij meester, waardoor ik pas bij immense druk tot presteren kan worden gedwongen.

Omdat ik mij echt wel bewust ben van het feit dat ik beter vroeg kan beginnen met het bestuderen van de stof, waardoor het leren makkelijker en beter zal gaan, leidt dit soms tot lastige situaties. Onbewust besef ik namelijk dat ik mijn tentamen ook wel haal als ik een dagje later begin. Het momentum voor studieontwijkend gedrag is gevormd.

Ik wil deze momenten in prestatieniemandsland wel nuttig besteden en dus ga ik bijvoorbeeld opruimen. Of een lamp proberen te repareren terwijl ik dat helemaal niet kan. Of een column schrijven voor het Leidsch Dagblad. Name it. Alles is interessant als je moet leren en door iets te doen wat nuttig is, voel je je minder schuldig.

Eigenlijk ben ik nog best trots op mezelf dat ik niet gezwicht ben voor de verleidingen van de 21ste eeuw. Ik had ook kunnen kiezen voor duizenden uren vermaak op platforms als Facebook, Spotify, Netflix en Youtube. Allemaal bereikbaar door middel van een muisklik, maar toch ging ik opruimen, klooien met een lamp en schrijven.

Maar ach, wie houd ik voor de gek? Ik schuif zelf de studielast voor mij uit en het minste wat ik kan doen is de tijd nuttig besteden totdat de nood te hoog wordt en er geen andere optie meer overblijft dan te blokken. Ik ga maar weer eens aan de slag.

Jong geleerd

Bart Wesstein studeert Rechtsgeleerdheid en is lid van Catena. Hij houdt van filosofie en Feyenoord en hoopt ooit officier van justitie te worden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.