Leidse raad wil snelheid bij vernieuwing BplusC

Leiden

Het duurt veel te lang voor er duidelijkheid is over de verbouwing van de panden van BplusC, vindt de Leidse politiek. Raadsleden vragen zich af of de wethouder en de directie van BplusC wel dichter bij elkaar komen.

Er is onenigheid tussen de gemeente en de culturele organisatie, waarbij onder andere de bibliotheek en de muziekschool horen. De gemeente vindt dat BplusC niet duidelijk aangeeft hoe ze gaat vernieuwen.

Bovendien is gebleken dat BplusC geen geld heeft voor de investeringen die noodzakelijk zijn als de gemeente drie panden voor zo’n tien miljoen euro vernieuwt. BplusC mist nu al de fondsen om de panden als huurder te onderhouden. Volgens de culturele organisatie komt dit doordat de gemeente de afgelopen jaren fors heeft bezuinigd. Voor tijdelijke huisvesting tijdens de verbouwingen zijn enkele miljoenen nodig. Die zijn er ook niet.

Advies

Om uit de impasse te komen, heeft de gemeente vorig jaar een extern bureau aan het werk gezet. Dat heeft onlangs verslag uitgebracht, maar de gemeente brengt het advies nog niet naar buiten. Eerst mag BplusC reageren. Daaraan is geen deadline gesteld, meldt een woordvoerster van de gemeente. BplusC-directeur Willem van Moort wil ook niets zeggen en verwijst naar de gemeente.

Politici worden ongeduldig. „Als BplusC zoveel tijd nodig heeft om te reageren, vraag ik me af of de kou nu uit de lucht is. Ik maak me daar zorgen over”, zegt Alex Friso van GroenLinks.

„Er moet nu wel vaart gemaakt worden”, vindt Margreet van Wijk van de VVD. Zij had gehoopt dat er deze collegeperiode meer duidelijkheid zou komen over de vernieuwing. „We willen een moderne bibliotheek. We hebben nu wel een mooie proef bij de bibliotheek in de Merenwijk, maar we vinden het jammer dat het in de binnenstad niet sneller gaat.”

Marc Newsome van de PvdA: „We hebben nog niet eens met elkaar een visie kunnen maken. Dat is balen. Ik ga geen zwarte piet spelen, ik heb geen idee waar de kink in de kabel zit, maar het duurt te lang.”

Sommige raadsleden vragen zich af of BplusC gelijk heeft. „Als je wilt dat BplusC doet wat wij vragen, dan moeten ze er wel genoeg geld voor hebben”, vindt Mart Keuning van de ChristenUnie. Hij hoopt dat het onderzoek duidelijk maakt hoe de vork in de steel zit.

Fusie

BplusC, in 2008 ontstaan na een fusie, heeft al jaren plannen om onderdelen samen te huisvesten. Volgens het huidige plan verlaat de organisatie de panden van de muziekschool aan het Rapenburg en K&O aan de Oude Vest. BplusC gaat verder in de bibliotheek aan de Nieuwstraat, het Volkshuis aan de Apothekersdijk en (later toegevoegd) het Muziekhuis aan de Uiterstegracht, maar die panden moeten ingrijpend worden verbouwd.

Meer nieuws uit Leiden