Voedselbank Kaag en Braassem kampt met voedseltekort

Kaag en Braassem

De voedselbank voor Kaag en Braassem en Nieuwkoop zit zó krap, dat het particulieren oproept om te hulp te schieten. Van bedrijven komt namelijk al maanden nagenoeg geen eten meer binnen, terwijl juist steeds meer mensen aankloppen voor hulp.

De voedselbank, gevestigd in Roelofarendsveen, geeft 120 gezinnen wekelijks een voedselpakket. Het lang gehanteerde maximum van honderd gezinnen lieten de vrijwilligers begin dit jaar varen. ,,Dan verdelen we wat we nog hebben nog maar een stukje verder'', zegt voorzitter Anneke Loos. ,,Het is niet anders. De meeste klanten zien wel dat ze minder krijgen, maar ze zijn natuurlijk nog erg blij met wat we hebben.'' Loos ziet haar klantenkring veranderen. ,,Het zijn meer slachtoffers van de crisis. We zien nu een hoop mensen die een eigen bedrijf hadden dat failliet is. Zij vallen vaak zonder hulp tussen wal en schip.''

De voedselbank worstelt echter vooral met de terugloop van donaties van bedrijven, waar de bank normaal vooral op draait. ,,Eigenlijk werd het al sinds het begin van de crisis minder, maar dit jaar is het gewoon doffe ellende'', zegt Loos. ,,Het is nog maar een fractie van wat normaal binnenkwam, en het wordt van kwaad tot erger.'' Vooral verse groenten en fruit ontbreken bijna volledig.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.