Voorstelling door Leidse jongeren: uit de kast, of toch maar niet

Janneke Dijke
Leiden

In november 2014 kreeg ze er een jeugdlintje voor van de gemeente Leiden, en nu staat de 17-jarige Isa van der Steen daadwerkelijk met haar voorstelling op de planken. Een voorstelling over jongeren die het moeilijk vinden om te vertellen dat ze homo zijn, of lesbisch, of biseksueel, of transgender. Samen met acht andere spelers trekt ze deze maand langs middelbare en mbo-scholen in Leiden. Er zijn ook twee openbaar toegankelijke voorstellingen.

Uit de kast komen was voor Isa vrij makkelijk. Ze weet niet eens meer wanneer ze het deed. ,,In december, maar was het nou 2012 of 2013? Het ging me redelijk makkelijk af, en ik kreeg helemaal geen negatieve reacties. Maar ik ken anderen die er meer moeite mee hebben. Zij zijn bang dat ze het huis uit gegooid worden en houden het nog even voor zich.’’ Nadenken over hoe en wanneer het te zullen vertellen kost hen veel energie. ,,Het is een heel groot ding, terwijl het zoiets eigenlijk niet zou moeten zijn.’’

Via haar stage bij M25, een organisatie die jongeren helpt zich in te zetten voor kwetsbare jongeren in de samenleving, werd Isa aan regisseur Sylvia Bos van Theaterwerkplaats Smit gekoppeld. Ook COC Leiden raakte betrokken. Acht jongeren, waarvan een aantal homo of lesbisch, sloten zich als acteur aan. Ook Isa’s vriendin Élise Abrahams doet mee. ,,Ik ben sowieso erg accepterend, dus mij maakt het niet uit wat iemand is. Door het theaterstuk ben ik me nu meer bewust van het negatieve gedrag van anderen en ik denk er meer over na.’’

In de voorstelling speelt Isa de 17-jarige Sara, die wil vertellen dat ze waarschijnlijk lesbisch is. Steeds komt er iets tussen waardoor het niet lukt. Ze ziet hoe anderen met ditzelfde probleem worstelen. Dat maakt haar nog meer aan het twijfelen over of ze het überhaupt moet vertellen. ,,Iemand komt geforceerd uit de kast omdat een ander het al vertelt, terwijl hij nog wilde wachten. Een ander wordt door de gymleraar ’homo’ genoemd omdat hij zich niet kan opdrukken.’’ De voorstelling moet scholieren aan het denken zetten. Maar hij heeft ook effect op de acteurs. ,,Tijdens het maken van de voorstelling heeft een persoon aan zijn klas verteld dat hij homo is’’, vertelt Isa.

De voorstelling ging vorige maand in première in theater Imperium en is onlangs op het Marecollege gespeeld. Binnenkort zijn er besloten voorstellingen op het ID College en het Vlietland College. Na afloop discussiëren de acteurs met de leerlingen.

Openbaar toegankelijke voorstellingen zijn donderdag 2 april om 16 uur op het Stedelijk Gymnasium aan de Nieuwe Marnixstraat 90, en op 22 april om 16 uur in het Kinderrechtenhuis aan de Hooglandse Kerkgracht 17d.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.