Grofvuil mag niet de Ringvaart over
Haarlemmermeerders mogen niet met hun afval naar de milieustraten in de Bollenstreek.© KUIPERS, HIELCO
De inzamelpunten voor grofvuil in Hillegom en Lisse wordt niet opengesteld voor inwoners van de Haarlemmermeerse dorpen als Lisserbroek, Beinsdorp en Zwaanshoek.
De maatregelen die daarvoor nodig zijn, leveren te veel praktische problemen op. De 6.400 Haarlemmermeerders blijven daardoor aangewezen op de milieustraat in het veel verder gelegen Rijsenhout.
Het leek Haarlemmermeer zo logisch om de ’dubbeldorpen’ langs de Ringvaart als een geheel te zien en de Haarlemmermeerders gebruik te laten maken van voorzieningen aan de overkant.
Maar na Lisse, dat al eerder aangaf niet op Lisserbroeks afval te zitten wachten, ziet ook Hillegom het niet zitten.
Die laatste gemeente is bang dat veel auto’s uit de polder vol grofvuil door het dorp gaan rijden. Als zij de Ringvaart mogen oversteken, betekent dat 30 procent meer afval in Hillegom, zo is berekend. En voor de krappe milieustraat staan nu op zaterdag al files.
Afvalbedrijf Meerlanden, dat de milieustraten in Rijsenhout, Hillegom en Lisse heeft, keek op verzoek van Haarlemmermeer of de bewoners van de dubbeldorpen de Ringvaart kunnen oversteken met hun afval.
Conclusie: behalve een kortere reistijd voor de dorpsbewoners zijn er geen voordelen.
De milieustraat in Rijsenhout is langer open en er worden meer soorten afval verwerkt dan in Hillegom en Lisse. Bovendien, Haarlemmermeer registreert per huishouden het afvalaanbod en Hillegom doet dat niet.
Samenwerking vergt daarom óf aparte openingstijden voor Haarlemmermeerders bij de milieustraat Hillegom - waar in dat geval extra personeel voor nodig is - óf Hillegom moet een registratiesysteem invoeren.
Per saldo zou dat Haarlemmermeer 100.000 euro per jaar kosten en dat gaat B en W van de poldergemeente te ver.