Raad van State buigt zich over extra turbines langs A4

Windpark Haarlemmermeer-Zuid wil uitbreiden met tien extra molens.© Foto LD

Jan van Ommen
Den Haag/Haarlemmermeer

Het vliegverkeer van en naar de Kaagbaan loopt geen enkel risico met tien extra windturbines van 150 meter hoog langs de A4 bij Burgerveen. Dat zei Wieger Harkema van de Stichting Windpark Haarlemmermeer-Zuid bij de Raad van State.

De stichting vindt het onbegrijpelijk dat de provincie Noord-Holland voortdurend aan de noodrem trekt als het gaat om een al jaren geleden ingediend windparkplan in Abbenes. De windparkontwikkelaar eist dat de provincie nu eindelijk eens een serieus LIB-onderzoek (Luchtvaartindelingsbesluit) doet naar de effecten van tien nieuwe windturbines in Abbenes op het vliegverkeer van en naar Schiphol. Noord-Holland wil daar niet aan omdat zo’n uitgebreid LIB-onderzoek veel geld en tijd kost. Uit twee vooronderzoekjes zou al blijken dat zulke hoge windmolens nabij Schiphol een probleem zouden kunnen vormen.

Bovendien, zei de provinciewoordvoerster tijdens de rechtszaak, is er ook een andere belangrijke reden voor de weigering van het windparkplan. Noord-Holland heeft al voldoende alternatieve windenergieprojecten op stapel staan om te kunnen voldoen aan de opdracht van het Rijk om in 2020 op het land minstens 685,5 megawatt (mW) windenergie op te wekken.

Aanvankelijk wees de provincie het plan van de stichting af omdat het zuidelijke deel van de Haarlemmermeer in het Nationaal Landschap het Groene Hart lag. Maar daar is het in intussen uitgehaald. Dus is er volgens Harkema geen enkel obstakel meer om de tien windturbines naast zeven al jaren geleden gebouwde windmolens te plaatsen.

De luchtvaart zou er geen last van hebben zei Harkema. ,,De locatie ligt op tien kilometer afstand van de Kaagbaan. Volgens internationale luchtvaartregels mag je dan maximaal 150 meter hoog bouwen.” Volgens Luit Buurma van de windparkstichting doen Schiphol en KLM niet moeilijk. Harkema noemde de Noord-Hollandse houding ’provinciale obstructie’.

Ook de gemeente Haarlemmermeer meldde tijdens de zitting dat ze vindt dat Noord-Holland een omgevingsvergunning moet verlenen. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.