Feyenoord herkent zich niet in verhaal Kuijt

Feyenoord herkent zich niet in verhaal Kuijt
Voormalig Feyenoord-speler Dirk Kuyt signeert zijn biografie "Met Geloof en Succes" in boekhandel Donner in Rotterdam.
© ANP
ROTTERDAM

Feyenoord heeft afstand genomen van enkele uitspraken van Dirk Kuijt in diens boek 'Het geloof in succes', dat maandag is gepresenteerd. In het boek zegt Kuijt onder meer dat hij zich bij zijn terugkeer in De Kuip ergerde aan het gebrek aan professionaliteit bij de Rotterdamse club.

De 37-jarige Katwijker omschrijft de situatie in de kleedkamer als ,,een speeltuin'' en uit in zijn verhaal ook zijn frustraties over trainer Giovanni van Bronckhorst, onder wie hij in het seizoen 2016-2017 op de bank belandde.

NRC publiceerde enkele kritische passages. De clubleiding van Feyenoord voelde zich genoodzaakt om met een schriftelijke reactie te komen.

,,Het boek is opgetekend uit het perspectief van Dirk Kuijt. Het is zijn verhaal en het zijn vooral zijn herinneringen. Dat is iets anders dan dat het werkelijk allemaal zo gegaan is. Velen die er bij waren, onder wie de technisch directeur en de hoofdtrainer, herkennen zich nadrukkelijk niet in hoe sommige zaken volgens hem zijn verlopen. We gaan er verder niet op in. Dat willen we niet. We koesteren vooral dat we samen kampioen zijn geworden.''

Kuijt moest zich in de laatste maanden van het vorige seizoen veelal schikken in een rol als reserve, iets waar de 104-voudig international maar moeilijk mee kon omgaan.

In de slotwedstrijd tegen Heracles Almelo, maandag precies een jaar geleden, mocht de Katwijker toch starten.

Met drie doelpunten bezorgde hij Feyenoord de eerste landstitel sinds 1999. Kuijt stopte daarna met voetballen, maar bleef wel bij de club betrokken. Komend seizoen neemt Kuijt het hoogste jeugdteam (onder 19 jaar) onder zijn hoede.

Volgens de Katwijker, die op 27 mei een afscheidswedstrijd krijgt in De Kuip, is zijn verhaal niet bedoeld als afrekening met Van Bronckhorst. ,,Ik koester nul rancune richting Gio'', zei Kuijt tegen RTV Rijnmond.

,,Ik stel me kwetsbaar op en ben soms kritisch op hem. Maar ik geef ook aan dat ik hem een heel goede trainer vind. Topsport is lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Achter de afgelopen twee jaar zit een heel boeiend en interessant proces, ik hoop mensen daarmee te inspireren.''

Meer nieuws uit Sport Regionaal