Kleine voorziening ’beschut werken’

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Het aantal ’beschutte werkplekken’ in de Rijnstreek blijft vooralsnog beperkt tot vijftien.

Dit is althans het streefcijfer voor het komende jaar van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Het aantal is vastgelegd in stukken die op 5 oktober worden besproken door de drie gemeenten. Ze buigen zich dan over een gezamenlijke uitvoering van de Participatiewet en een nieuwe koers van sociale werkvoorziening SWA.

Op dit moment hebben in de drie gemeenten tien arbeidsgehandicapten een ’beschutte werkplek’. In Alphen aan den Rijn zijn zes personen geplaatst en in Nieuwkoop vier. In Kaag en Braassem krijgen waarschijnlijk deze maand twee arbeidsgehandicapten werk.

Tot 1 augustus 2017 willen de drie gemeenten vijf extra beschutte werkplaatsen scheppen. Voor de periode daarna wordt niet gedacht aan uitbreiding.

Arbeidsgehandicapten

’Beschut werken’ is bedoeld als vervanging van de sociale werkvoorziening, die sinds 1 januari 2015 geen nieuwe werknemers meer opneemt als gevolg van de Participatiewet. De voorziening is bedoeld voor werknemers met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, die niet in het reguliere arbeidscircuit aan de slag kunnen.

De SWA moet een breed opgezet ’leerwerkbedrijf’ worden, dat eigendom is van de gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem kunnen hier begeleiding van werkzoekenden ’inkopen’. Nu is de SWA en gemeenschappelijke regeling, met gedeelde verantwoordelijkheid van de drie gemeenten.

Productiebedrijf

Het productiebedrijf van de SWA, aan de Distributieweg in Alphen aan den Rijn, blijft voorlopig open voor zo’n 500 arbeidsgehandicapten die voor 1 januari 2015 in dienst kwamen en recht blijven houden op een beschutte baan. Op termijn wordt het productiebedrijf afgebouwd en het gebouw mogelijk afgestoten.

De SWA kwam het afgelopen jaar in financiële problemen door gebrek aan sturing vanuit de gemeenten. Wethouder Willem Jan Stegeman (D66) trad in het voorjaar af na een reeks tegenvallers. Hij is opgevolgd door partijgenoot Ed de Leest.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.