Leidsche Boys en de kunst van het relativeren

Leidsche Boys-GOL Sport voetbal Leidsche Boys-GOL Sport© KUIPERS, HIELCO

Robert Toret
Leiden

’In een wereld vol onzekerheden, is er tenminste één robuuste wetmatigheid: Leidsche Boys verliest.’ Het was de inleiding van een wedstrijdverslag uit oktober 2011. De Vlietclub eindigde dat seizoen, puntloos en met 119 tegengoals, stijf onderaan.

Hoewel daarna betere tijden aanbraken, was schraalhans afgelopen jaargang weer ouderwets keukenmeester aan de Vliet. Door een puntenstraf eindigde de club zelfs op -1. Een historisch dieptepunt dat meteen het einde van een tijdperk markeert: voor komend seizoen heeft Leidsche Boys geen standaardteam ingeschreven en het lijkt uitgesloten dat de club na de zomer van 2018 nog (zelfstandig) bestaat.

,,Ik wist waaraan ik begon’’, zegt Ed Kluivers, die het stokje halverwege overnam van Jan Wansink. ,,Je kunt niet blijven trekken aan een dood paard’’, gaf die als verklaring voor zijn vertrek.

De hoop die Kluivers koesterde, bleek al snel ijdel. ,,De eerste keer trainden we met een volledige groep, maar dat werd snel minder. Dan stond je op dinsdag of vrijdag weer met een handvol spelers op het veld. Op zondag was je altijd weer blij als je er elf had. En dan heb ik het nog niet eens over kwaliteit. Nederlagen met meer dan vijf goals verschil waren eerder regel dan uitzondering. Maar het was het doel om het seizoen af te maken en punten te pakken. Dat is gelukt. Nou ja, eentje dan. Een spectaculaire 5-5 in de laatste thuiswedstrijd. Één groot feest.’’

Kluivers, tevens hoofd jeugdopleiding bij Blauw-Zwart, kijkt sowieso met een goed gevoel terug op zijn tijd aan de Vliet. ,,Het zit niet in mijn aard om me op voorhand neer te leggen bij verlies, maar hier was dat anders. Relativeren kunnen ze hier als geen ander. Voetbal is de belangrijkste bijzaak, meer niet. Lukaku voor 85 miljoen naar United: waar gaat het over? Ik hoop voor de fijne mensen bij deze club op een mooie toekomst. Zelfstandig of bij een ander cluppie in. Leidsche Boys heeft het FC Rijnland-DNA. Dat lijkt me een logische stap. Maar dat is niet aan mij.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.