Cel geëist voor beroving met geweld bij De Vosse

De slachtoffers kwamen naar Hillegom omdat ze dachten illegaal vuurwerk te kunnen kopen. Foto ANP

De slachtoffers kwamen naar Hillegom omdat ze dachten illegaal vuurwerk te kunnen kopen. Foto ANP

Paul de Vlieger
DenHaag/Hillegom

Zijn telefoon had op de avond van de beroving een zendmast bij zwembad De Vosse in Hillegom aangestraald. Enkele dagen later had hij met een medeverdachte via de telefoon afgesproken weer iemand te gaan ’rippen’ bij het zwembad. Toch houdt Ismar D. uit Hillegom (20) vol dat hij niets met de beroving op eerste kerstdag te maken had. ,,Ik ben een jongen die naar de toekomst kijkt’’, zei hij bij de rechtbank in Den Haag. ,,Ik doe zulke rare dingen niet.’’

Drie mannen waren op 25 december 2013 via internet ’s avonds naar De Vosse gelokt, met de valse belofte dat ze voor 1200 euro illegaal vuurwerk konden kopen. Twee jongens stonden bij het zwembad te wachten en eisten dat ze eerst het geld konden tellen voordat ze het vuurwerk overhandigden. Toen ze de bankbiljetten kregen, sprintten ze weg.

Twee kopers van het vuurwerk achtervolgden hen, maar werden verderop opgewacht door een grotere groep jongens, die hen een ongenadig pak slaag gaven. Een van de slachtoffers werd ook nog beroofd van zijn portemonnee.

Ismar D. verklaarde bij de rechtbank dat hij op de avond van de beroving met zijn vriendinnetje bij haar tante was. Hij had zijn telefoon uitgeleend aan een vriend. Hij gaf toe met deze medeverdachte twee weken later, tijdens een afgeluisterd telefoontje, over een nieuwe beroving bij De Vosse gesproken te hebben. ,,Ik hoorde van jongens op straat dat ze op eerste kerstdag goed hadden verdiend, dus wilde ik ook wel een keer meedoen. Later zei mijn geweten het niet te doen’’, zei hij.

De rechters vonden het verhaal van de mbo-scholier moeilijk te geloven. ,,Ik vraag me toch of u er geen draai aan geeft’’, zei een van hen. Volgens het OM was D. ook betrokken bij een poging andere mensen bij zwembad De Vosse te beroven. Die waren er ook naartoe gelokt voor een zogenaamde vuurwerkdeal. Ze zouden zelfs bedreigd zijn met een nepvuurwapen, maar wisten weg te komen.

De officier van justitie eiste een celstraf van 26 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen de Hillegommer. Enkele weken terug veroordeelde de rechtbank de minderjarige medeverdachte al tot een celstraf van tien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De uitspraak tegen Ismar D. is over twee weken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.