’Leids turnkampioenschap mooi einde van mooi seizoen’

Aangemoedigd door teamgenoten en publiek laat een turnster van haar vloeroefening zien tijdens de Leidse kampioenschappen.

Aangemoedigd door teamgenoten en publiek laat een turnster van haar vloeroefening zien tijdens de Leidse kampioenschappen.© Foto Taco van der Eb

Tessa de Wekker
Leiden

Een ventje van een jaar of acht loopt op zijn gympen de turnvloer op van sporthal Broekplein. Vandaag turnt de jonge gymnast van Gymsport Leiden een van zijn eerste wedstrijden. Hij moet nog een beetje wennen aan de verende vloer. Na zijn oefening rent hij met een grote grijns naar de kant, terug naar zijn teamgenootjes. Onderweg krijgt hij een welverdiende high-five van zijn trainer.

Dan stapt een meisje op de vloer. Haar haren strak naar achteren, gekleed in het selectiepakje van de club. Geroutineerd groet ze de jury, zoals ze al zo vaak heeft gedaan. Dan begint de muziek en toont ze haar uitstekende acrobatiek. Tijdens de Leidse kampioenschappen gymnastiek tonen 250 turners, turnsters, acrogymnasten, ritmische gymnasten, groepsspringers en jazzdansers hun kunsten. Van beginners tot gevorderden, van zesde divisie tot nationale subtop, iedereen strijdt om de felbegeerde titel van Leids kampioen.

In het verleden werden jaarlijks (open) Leidse turnkampioenschappen gehouden in de Vijf Meihal. Die traditie is jaren geleden opgehouden te bestaan. Gymsport Leiden wil de traditie van toen nieuw leven in blazen, maar wel in een nieuw jasje. ,,Als Gymsport Leiden zijn we meer dan alleen turnen. We komen in vijf wedstrijddisciplines op landelijk niveau uit. Dat laten we dit weekend zien. Het is een mooi toetje van het seizoen, na de succesvolle NK’s van de afgelopen weken’’, zegt Arthur Haasbroek, voorzitter van Gymsport Leiden.

De Leidse kampioenschappen markeren ook het einde van het eerste half jaar Gymsport Leiden. In januari gingen de vijf Leidse gymnastiekvereniginen samen verder onder één vlag. ,,De organisatiecommissie van deze wedstrijd bestaat uit negen leden. Alle oorspronkelijke vijf clubs zijn vertegenwoordigd. De organisatie van de Leidse kampioenschappen is weer een mooie nieuwe stap in de integratie, van voormalige clubs en van de verschillende disciplines’’, zegt Haasbroek.

Op zondagmiddag is de laatste van zes wedstrijdrondes. De oudste turnsters en de turners zijn aan de beurt. Ze worden aangemoedigd door veel ouders en opa’s en oma’s op de tribune. ,,Het is leuk om samen met je ploeggenoten een wedstrijd te hebben’’, vertelt Jasmien de Best. Ze is 17 en turnde vorige week nog in het grote Ahoy tijdens het NK. Dan is de overgang naar het kleine Broekplein een flinke. ,,Niet te vergelijken’’, grijnst ze. ,,De druk is er helemaal vanaf nu.’’

De Best laat voor eigen publiek zien waarom ze op het NK in de tweede divisie het brons voor zich opeiste en volgend jaar naar de eerste divisie, het op een na hoogste landelijke niveau, promoveert. Voor haar moeilijke oefeningen krijgt ze de hoogste punten. Ze wint het goud in de hoogste categorie, senioren tweede divisie. Anderhalf jaar was ze geblesseerd aan haar kuit. Ze twijfelde vorig jaar zelfs of ze wel door zou gaan met haar sport. ,,Ik dacht: ik probeer het nog één jaar en kijk wel hoe het gaat. Nou, goed dus’’, lacht ze. ,,Dit is een mooie afsluiting van een mooi seizoen.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.