Laatste dag El Cid: champagne met een vleugje kip

Champagne!

Champagne!© Foto Stefan tetelepta

Merle te Molder

,,Dit is echt de beste lunch van de hele week’’, zegt een deelnemer van de El Cid. ,,Ik zit er doorheen, maar deze champagnebrunch maakt een hoop goed.” Aan lange tafels onder de bomen van het Van der Werfpark genieten groepjes El Cid-deelnemers van de croissantjes, chocoladebroodjes, aardbeien en druiven die hen worden voorgeschoteld.

Een heer in rokkostuum serveert de eerste champagne. ,,Jullie krijgen maar een klein beetje omdat er in plaats van 140 dozen, 140 flessen zijn bezorgd.” Dat is een kleine tegenvaller, maar de de feestelijke drank smaakt er niet minder om. ,,Goede champagne”, zegt iemand. ,,Hij is tintelend zoet met een fruitige ondertoon.” Hij heeft geen lange afdronk, vindt een ander. ,,Dat betekent dus dat je er meer van moet drinken zodat je de smaakt in je mond behoudt”, meent hij.

Een half uur later arriveren trolleys vol flessen. Dat is een opluchting. ,,Champagne helpt goed tegen een kater”, aldus een van de El Cid-gangers. Hoe hij deze week heeft volgehouden, begrijpt hij niet. ,,Iedere nacht sliep ik ongeveer vijf uur.”

De 17-jarigen moeten het doen met kinderchampagne. ’Party bubbels’ staat er op de flessen. Het smaakt als appelsap met bubbels. Minderjarigen zijn de afgelopen week goed in de gaten gehouden, een biertje of andere alcoholische versnapering zat er voor hen niet in. De mentoren zijn goed geïnstrueerd. ,,Als een minderjarige een alcoholisch drankje nuttigt, wordt ook het bandje van de verantwoordelijke mentor doorgeknipt”, zegt een mentor van groepje 181.

Hij omschrijft de champagne als fruitig met een vleugje kip. Zodra hij het woord ’kip’ noemt, barst zijn groepje uit in gelach. ,,Dat is echt ons ding geworden deze week. Afgelopen maandag bestelden de meesten van ons een maaltijd met kip. Toen het bord met eten arriveerde, was er geen kip in de maaltijd te bekennen. De serveerster zij toen dat het ging om ’een vleugje kip’. Wat ze daarmee bedoelde, begrijpen we nog steeds niet.” De deelnemers van groepje 181 lijken weinig last te hebben van katers en moeheid, in tegenstelling tot een groot deel van de andere groepjes. ,,Wij zijn groepje 181!”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.