Kjeld Nuis wint gouden medaille op de 1.000 meter

Zoeterwoude

Kjeld Nuis heeft vrijdag de gouden medaille gewonnen op de 1.000 meter schaatsen. Hij finishte in 1:07.95 en was daarmee vier honderdsten sneller dan de Noor Havard Lorentzen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nuis is de derde schaatser die bij dezelfde Winterspelen zowel de 1000 meter als de 1500 meter wint. Eerder behaalden de Amerikaan Eric Heiden (1980) en de Canadees Gaétan Boucher (1984) zo'n zeldzame dubbel.

Lees ook: Coach Orie over Nuis: ’hij flikt het gewoon’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Gouden Kjeld, een Zoeterwoudse dorpsheld [video].

Lorentzen eindigde op de tweede plaats. De Koreaan Kim Tae-Yun pakte het brons.

Het is de tweede gouden medaille van Nuis, eerder was hij de snelste op de 1.500 meter. Koen Verweij en Kai Verbij ging het minder goed af, zij zijn niet op het podium beland. Verbij werd zesde (1.08,62) en Verweij negende (1.09,14).

Lees ook: Kai Verbij niet op podium 1.000 meter schaatsen.

Nuis volgt Stefan Groothuis op, die bij Sotsji 2014 de 1000 meter op zijn naam schreef. Hij stopte twee jaar later. Het is de tweede keer dat Nederland de olympische titel op de 1000 meter weet te prolongeren. Eerder deden Ids Postma (1998) en Gerard van Velde (2002) dat namens Oranje.

Met twee olympische titels is Nuis nu de gevierde van TeamNL. Mogelijk wijst chef de mission Jeroen Bijl hem daarom aan als vlaggendrager zondag bij de sluitingsceremonie in Pyeongchang.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.