Kindergemeenteraad Zoeterwoude: ’De kinderen van nu zijn de toekomst’

Laura Heerlien
Zoeterwoude

Wat is er belangrijker als, bij wijze van spreken, je ouders ergens onder het puin liggen? Zo snel mogelijk weer naar school kunnen, een reddingsactie houden, of een handige kookset krijgen zodat je in elk geval kunt eten en dus blijft leven? De kindergemeenteraad in Zoeterwoude mocht donderdagavond duizend euro uitreiken aan een goed doel naar keuze. Over welk doel het moest worden, was flink wat discussie. Unicef, met het project ’school in a box’, kreeg uiteindelijk de meeste stemmen.

De ’raad’ bestond uit een aantal leerlingen van de vier Zoeterwoudse scholen. Met het project leren ze na te denken over goede doelen, leren ze discussiëren en wordt ze basiskennis bijgebracht over democratische besluitvorming.

Er werd gekozen uit drie projecten. oZon heeft een kooktoestel voor het koken op zon ontwikkeld, waardoor dat niet meer op het ongezonde houtskool gedaan hoeft te worden. Signi zoekhonden gaat met honden naar gebieden waar een natuurramp is geweest, om mensen die onder het puin bedolven zijn te vinden. Unicef heeft een schoolbox ontwikkeld waarmee kinderen na natuurrampen weer naar school kunnen. Alle materialen die nodig zijn voor een klas van veertig kinderen zitten erin. Zelfs een schoolbordje.

Voor Kelly Versteegen van basisschool Corbulo was de keuze niet moeilijk. „Stel dat je ouders onder het puin liggen, dan kun je natuurlijk wel gaan zoeken, maar het is ook belangrijk om door te gaan met je eigen leven. Waarschijnlijk zijn je ouders toch dood. Door te kiezen voor Unicef loop je in elk geval geen belangrijke schooltijd mis.”

Ook de ’politici’ van basisschool De Klaverweide vonden dat de school in de box het beste project was van de drie. Lindsey Francisco: „De kinderen van nu zijn immers de toekomst.”

De ’fractie’ Bernardusschool snapte er niets van. Resa Teleng: „Wat jullie dus eigenlijk zeggen is dat je naar school gaan belangrijker vindt dan gered worden?”

De Bernardusschool was voor het Signi-project. „Juist ook omdat het een wat kleinere organisatie is”, legde Stefan Hilgersom uit. „Unicef is naar mijn idee al heel groot. Dan plant je een boompje in een heel groot bos dat al goed groeit.”

Stefans mooie beeldspraak ten spijt, de Bernardus kreeg weinig bijval. En ook het koken op zon trok maar een paar stemmen. Niet zo vreemd dat Unicef ’won’, denkt Lindsey: „Wat er ook gebeurt, kinderen zullen toch naar school moeten gaan. En de afleiding die je daar krijgt, kan je ook helpen om je trauma’s te verwerken. ”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.