Leidse zonnecentrale is af

Projectleider Steven la Grouw (rechts) met initiatiefneemster Anne Marie Schwencke (links).

Projectleider Steven la Grouw (rechts) met initiatiefneemster Anne Marie Schwencke (links).© Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

De zonnecentrale op het dak van gebouw aan de 3e Binnenvestgracht 23 in Leiden is af. Binnenkort wordt de boel ingeregeld, leveren de 288 panelen jaarlijks 70.000 kilowattuur aan elektriciteit en is de voormalige textielfabriek van Clos & Leembruggen zijn huidige naam Nieuwe Energie meer dan waardig. Op 20 oktober is een feestje om het project af te sluiten.

Het werd een hele operatie. Het plan kon niet worden uitgevoerd zonder ook de complete dakbedekking te vervangen, vertelt projectleider Steven la Grouw nadat hij samen met initiatiefneemster Anne Marie Schwencke een symbolisch ’laatste paneel’ heeft vastgeschroefd voor een filmpje over het project.

De dakbedekking was namelijk ongeschikt om meer dan regenwater en de incidentele bouwvakker te dragen. Daarop besloot gebouweigenaar Portaal het dan maar direct goed te doen en ruim twee ton uit te trekken om een dikke isolatielaag aan te brengen met erbovenop een extra duurzame bovenlaag.

Goede hoek

De circa 120.000 euro die voor de zonnepanelen nodig is, betaalt de firma Rooftop Energy, die de stroom aan Portaal terugverkoopt.

Schwencke is energieonderzoeker en zag de mogelijkheden direct toen ze in het gebouw een ruimte huurde. ,,Zo’n gebouw, met zoveel oppervlak dak die bovendien in precies de goede hoek op het zuiden staat...’’

Tot haar spijt kon niet alle oppervlak gebruikt worden. Al heeft ze ook begrip voor de reden. ,,Dit is een monument en vanwege zichtlijnen mocht het op sommige plekken niet.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.