Komst van 380 kV-lijn dichterbij

Alieke Hoogenboom
Nieuwe Wetering / Rijpwetering

De komst van hoogspanningslijn 380 kV langs de dorpen Rijpwetering, Nieuwe Wetering en Oud Ade is nu nog dichterbij. De gemeente Kaag en Braassem heeft aan de overheidsorganisatie TenneT TSO B.V de omgevingsvergunning verleend.

Die werd in mei vorig jaar al aangevraagd, maar betrokken partijen kregen eerst nog de mogelijkheid op het bouwplan te reageren.

Die reacties hadden vooral betrekking op onder- of bovengronds bouwen, het groen en de gezondheidsrisico’s, maar leidden niet tot wijzigingen in de vergunning.

De 380 kV-verbinding is onderdeel van de Noordring die loopt van Bleiswijk tot aan Beverwijk. Bij Rijpwetering en Nieuwe Wetering gaat de lijn straks niet ondergronds, maar bovengronds.

De huidige 150 kV-lijn bij het Ghoybos, wordt vervangen door een ondergrondse 380 kV-verbinding richting Hazerswoude-Dorp. Helemaal officieel is de aanleg nog niet. Er loopt nog een ’privaatrechtelijk’ traject met grondeigenaren, laat de gemeentewoordvoerder weten. Het gaat om toestemming om op de stukken grond te mogen bouwen. ,,Maar de hoofdlijn staat’’, aldus de woordvoerder.

Gelopen race

Wethouder Harry van Schooten gaf vorig jaar ook al aan dat de gemeente niet om de lijn heen kan, het is een ’verplichte exercitie’, zei hij. Wat tegenstanders nu nog rest, is weer in beroep gaan bij de Raad van State. Maar de dorpsraad van Nieuwe Wetering stelt dat het geen zin heeft.

,,Het is een gelopen race’’, zegt voorzitter Arjan Straathof. ,,We gaan geen bezwaar maken. Het heeft geen zin en kost ons alleen maar tijd en geld. Of TenneT links- of rechtsom gaat. We wisten dat het zou gaan gebeuren, het proces loopt al zo lang. De vergunning verlenen is slechts een formaliteit. Het blijft ontzettend zonde.’’

Dinsdag worden de definitieve besluiten bij het ministerie van economische zaken neergelegd. Van 27 maart tot 8 mei kan bij de Raad van State bezwaar worden ingediend.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.