Meldpunt woonoverlast is onvindbaar en werkt niet

Loman Leefmans
Leiden

Het digitale meldpunt ’woonoverlast verkamering’ werkt niet. Wie op de website van de gemeente Leiden het meldpunt eenmaal heeft gevonden, komt op een lege pagina met een foutmelding terecht. Geen wonder dat het stadsbestuur volhoudt dat er weinig overlastmeldingen zijn, meent het PvdA-duoraadslid Elwin Wolters die aan de bel trekt.

Dat het onderwerp wel degelijk leeft, bleek afgelopen donderdagavond nog eens toen een groep bewoners van de Lavendeltuin zich beklaagde op het stadhuis tegenover raadsleden. Een woning in hun straat staat op het punt te worden opgedeeld in studentenkamers. De bewoners zijn daarop tegen en gingen eerder deze zomer op onderzoek uit. Ze ontdekten dat de nieuwe eigenaar op meer plekken in de Merenwijk woonhuizen opkoopt en ’verkamert’.

Volgens de Lavendeltuinbewoners is de toename van studenten in de buurt om uiteenlopende redenen onwenselijk en soms illegaal. Maar hoe dan ook: de gemeente treedt er niet tegen op. Mede doordat het meldpunt niet functioneert.

Wolters is het roerend met de Merenwijkers eens. ’De PvdA krijgt al jarenlang talloze signalen binnen van geluidsoverlast, intimidatie en fietsoverlast door verkamering. Deze overlast breidt zich als een olievlek uit over de stad: van Transvaal tot de Professorenbuurt en de Merenwijk.’

Het stadsbestuur is zeker niet onbekend met het onderwerp. Er zijn zeer recent nieuwe, meer strikte regels opgesteld voor het opdelen van huizen in kamers voor studenten of buitenlandse werklui. Zo krijgen de nieuwe bewoners leefregels opgelegd en wordt strenger gekeken naar brandveiligheid en geluidsisolatie. Worden die regels overtreden dan moet de eigenaar van het bewuste pand de benodigde onttrekkingsvergunning weer inleveren.

Dat gaat volgens Wolters en zijn fractie niet ver genoeg. Hij wil ook een striktere handhaving en een minder terughoudende opstelling van met name de burgemeester die portefeuillehouder is van het onderwerp. Doordat het digitale meldpunt niet werkt, zou het probleem namelijk veel groter kunnen zijn dan tot nu toe gedacht, zo redeneert Wolters. Volgens hem is het meldpunt niet alleen buitenwerking, maar ook nog eens bijzonder moeilijk te vinden, op de website van de gemeente. De PvdA’er wil een meer prominente plek daarvoor. Of die er ook komt, daarover beslist de burgemeester binnen enkele weken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.