Waslijst voorwaarden voor bibliotheeklocatie in Katwijk

Alieke Hoogenboom
Katwijk

De nieuwe multifunctionele bibliotheek komt in de Noordzeepassage in Katwijk aan Zee. Althans, als eerst aan een waslijst voorwaarden wordt voldaan.

Een amendement van het CDA - gesteund door ChristenUnie, D66, De Lokalen, GemeenteBelangen en SGP - zorgt ervoor dat het pand in het winkelgebied pas van eigenaar Krol BV voor bijna zeven miljoen kan worden gekocht, als aan bepaalde eisen wordt voldaan. Dat kan dus nog even duren. Diezelfde partijen stemden donderdagavond tijdens de raadsvergadering voor de winkelpromenade in de kustplaats als de beoogde locatie voor een toekomstgerichte bibliotheek.

Daglicht

Zo willen de zes fracties dat het gemeentebestuur ’voorlopige toestemming’ krijgt van de Vereniging van Eigenaren in de Noordzeepassage. Ook moet duidelijk zijn welke plek de Muziekschool in het pand krijgt en of er voldoende daglicht en ventilatie in het gebouw mogelijk is. Verder willen de partijen dat er onder meer onderzoek wordt gedaan naar de risico’s van wateroverlast in de kelder. De fracties verwachten ook dat alvast wordt nagedacht wat er met de overtollige vierkante meters kan worden gedaan.

In de gemeenteraad heerste donderdag opluchting nu na jaren eindelijk een keuze voor een bibliotheeklocatie is gemaakt. Toch staan niet alle partijen achter het besluit. De VVD, KiesKatwijk, Hart voor Katwijk en Partij van de Arbeid (PvdA) stemden tegen het voorstel.

Boekenwinkel

Het is de bedoeling dat de Muziekschool ook bij de bibliotheek in het gebouw trekt. Daarnaast is in het pand van zo’n 2.500 vierkante meter ruimte voor het VVV-kantoor, een horecazaak en misschien zelfs een boekenwinkel. De bedrijven die nu nog in de promenade zitten, moeten verhuizen naar een andere locatie, bijvoorbeeld het Emmaplein.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.