Je leert wel goed plannen

Leiden

Leonie (22) zorgt voor haar zieke moeder.

,,Ik vind mezelf eigenlijk niet echt mantelzorger omdat ik niet zo veel verzorging doe, behalve af en toe haar schouders masseren.

Zo lang ik me het kan herinneren heeft mijn moeder een slechte gezondheid. Het is alleen in de loop der jaren steeds erger geworden. Ze heeft reuma en diabetes en daardoor zijn verschillende organen aangetast. Zo heeft ze hartproblemen en een nieuwe nier.

Mijn ouders hebben jarenlang hun best gedaan om mij en mijn zusje daar niet te veel mee te belasten. Pas vanaf mijn zestiende help ik in het huishouden. Op een gegeven moment voelt het raar als er visite komt en het hele huis zit onder het stof.

Ik ben er wel heel erg mee bezig. En het geeft veel onrust. Als ik ergens fiets en ik hoor een ambulance, moet ik altijd even kijken of hij niet in de richting van ons huis gaat. Ik heb ook moeite met ontspannen.

Omdat je nooit weet wat er gaat komen, hou ik overal rekening mee. Daarom werk ik voor school altijd ver vooruit. Je leert wel heel goed plannen.

Hulpverleners hebben vaak weinig begrip. Bij die niertransplantatie wilde ik weten wat ze daarna wel en niet mocht eten. Maar als je daarom vraagt krijg je een reactie als: wat wil jij daar nou mee?’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.