De rode pui van Dos is weer keurig wit

Dos in het wit.© Foto Leidsch Dagblad

Ruud Sep
Oegstgeest

De gevel van kledingwinkel Dos in de De Kempenaerstraat in Oegstgeest is weer wit. Gisteravond heeft de schilder de laatste hand gelegd aan het overschilderen van de meest besproken voorpui van het dorp.

De eigenaressen besloten iets meer dan vier maanden geleden hun winkelpandje signaalrood te laten schilderen. Dat deden ze nadat ze hun kledingwinkel Uno hadden verplaatst naar een plekje iets verderop in de straat. Het oude pand lag net buiten de loop, en om toch nog iets te verdienen met het pandje waar ze nog een kleine twee jaar aan vast zaten, werd gekozen voor een trendy collectie en een opvallend uiterlijk.

Dat uiterlijk viel niet bij iedereen in het dorp in goede aarde. De Vereniging Oud Oegstgeest deed haar beklag bij de gemeente, die direct in actie kwam en de dames liet weten dat de felle kleur niet was toegestaan in de keurige winkelstraat. Ook naburige winkeliers kwamen in verzet. Zij klaagden bij hun huisbaas, tevens de eigenaar van het pand van Dos.

Uiteindelijk kreeg de kledingwinkel zowel van de gemeente als van de huisbaas een dwangsom aan de broek: als de gevel niet uiterlijk vandaag in de oorspronkelijke, witte kleur zou zijn overgeschilderd, dan zou dat de eigenaressen uiteindelijk tienduizenden euro’s kunnen gaan kosten.

De kwestie van het rode geveltje haalde dit voorjaar landelijk het nieuws. Voormalig politieagent en ’probleemoplosser’ Karin Reuver uit Zutphen zag de kwestie bij ’Hart van Nederland’ en meldde zich als adviseur bij de kledingwinkel. Inmiddels treedt zij op als woordvoerder.

,,Op mijn advies hebben de eigenaressen indertijd besloten om de gevel niet direct over te laten schilderen, maar om de zaak uiteindelijk voor te leggen aan de rechter’’, vertelt Reuver. Dat plan viel in duigen doordat de gemeente en vervolgens ook de huisbaas zich hard opstelden. ,,We hadden een gesprek met de burgemeester die ons erop wees dat de dwangsom gewoon van kracht blijft, ook als we bezwaar zouden maken. Daarna viel er ook een dagvaarding van de eigenaar van het pand op de mat waarin hij de eigenaressen van slecht huurderschap en het leveren van een wanprestatie beschuldigde.’’ In kort geding eiste de huisbaas een dwangsom van 250 euro per dag met een maximum van 50.000 euro.

Onder die druk gingen de dames overstag. ,,Ook de rode zonwering moest weg’’, vertelt Reuver. ,,Maar die hopen we op termijn weer terug te mogen hangen. Voor het schilderen moest die sowieso weg. De welstandscommissie moet nu bepalen of hij terug kan aan de witte gevel.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.