Berber in Afrika en Nederland in opmars

Beeld uit de Rif.© Foto Leidsch Dagblad

Leiden

Het Berber, of in de eigen taal ’Amazight’, is in Marokko en Algerije in opmars. Dat zegt de Leidse hoogleraar Berberstudies Maarten Kossmann, die maandag 13 november zijn oratie uitspreekt.

Nog geen dertig jaar geleden mocht Berber, zeker in Marokko, niet in het openbaar worden gesproken of geschreven. Wie het Berberschrift gebruikte, riskeerde gevangenisstraf. Taalstudie aan de universiteiten werd weggemoffeld, in colleges Arabisch of Frans. Algerijnse intellectuelen in Frankrijk die een beweging begonnen om het Berber te promoten, hebben in heel Noord-Afrika veel weerklank gevonden. Afgelopen jaar begonnen aan de Algerijnse universiteiten alleen al 900 eerstejaars een studie Berber.

Een meerderheid van de 400.000 Marokkaanse Nederlanders spreekt ook Berber. Onderling, zo bleek uit analyses die Kossmann maakte na bestudering van internetfora, blijken Marokkaanse jongeren zowel Nederlands, Arabisch als Berber te gebruiken. Hij geeft als voorbeeld de zin: ’Wash ben je gek geworden nigh’, waarbij ’wash’ Arabisch is en ’nigh’ een Berberwoord.

De Marokkaanse gemeenschap in Nederland is volgens Kossmann een bonte verscheidenheid, die onbekend is en die hij meer wil tonen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.