Vrees voor hangplek Zoeterwoude

Vrees voor hangplek Zoeterwoude
Zoeterwoude

Twee jaar nadat de overdekte hangplek bij Utopia is weggehaald, krijgen jongeren in Zoeterwoude-Dorp een nieuwe plek om overdekt te chillen: bij de Klaverhal. De buurt is er iets minder blij mee, bleek dinsdagavond tijdens een informatieavond.

Snorrende brommertjes, harde housemuziek, gebroken glas en lege wietzakjes: omwonenden vrezen slapeloze nachten en gevaar voor kleine kinderen die overdag bij de ontmoetingsplek scharrelen.

Dat er gehangen wordt door jongeren, ok, dat hoort erbij, erkent het publiek. Maar waarom de aanzuigende werking vergroten door een overkapping te plaatsen? Vooral nachtelijke gasten die Utopia verlaten worden gevreesd. Dronken bezoekers van deze discotheek - die eens per twee weken open is - zorgen voor overlast en vandalisme.

„Daar wordt aan gewerkt”, vertelt Bloemen.

„Met de organisatie zijn afspraken gemaakt. De situatie moet binnen een halfjaar beter worden, anders volgen er maatregelen. Dan laten we bijvoorbeeld alleen nog Zoeterwoudse jongeren toe, plus een vriendje of vriendinnetje. Of we verbieden sterke drank. Utopia stuurt begeleiders in herkenbare shirtjes ’s nachts de straat op om een en ander in goede banen te leiden. Negen bezoekers die voor problemen zorgden - allemaal uit Voorschoten - hebben van mij bovendien een gerbiedsverbod gekregen. In het weekend zijn ze tussen bepaalde tijdstippen niet meer welkom in het dorp. Utopia moet haar gasten nu duidelijk maken: houd je rustig, anders volgen er maatregelen.”

Gebrul

Dat zijn de Utopia-avonden. De angst voor overlast is de overige dagen wat minder groot. Helemaal als de ingang van de overkapping (die, zoals nu gepland staat, ook zijwanden krijgt) zo geplaatst wordt dat het geluid richting sporthal gaat, waar niemand woont. En, ook belangrijk volgens de omwonenden: het materiaal moet zo worden uitgekozen dat de overkapping geen klankkast wordt.

Dat zou Zoeterwoudenaar Jan Straathof goed uitkomen. Zijn slaapkamer bevindt zich zo’n beetje het dichtst bij de hangplek. „Ik zit hier wel een beetje bang te worden. Al dat dronken gebrul en geschreeuw… De scooters, de brommers, de radio’s… ” Hij heeft er weinig vertrouwen in.

Vegen

En wat gebeurt er met de troep die wordt achtergelaten? „Die vegen we gewoon naar binnen, de hangplek in”, aldus Bloemen „We gaan het in elk geval niet voor ze opruimen. We halen het afval op, maar pas als ze het zelf in vuilniszakken hebben gestopt.”

Is er te veel overlast of wordt de boel vernield, dan is het einde verhaal. „De gebruikers van deze plek krijgen een kans, en moeten bewijzen dat ze er mee om kunnen gaan. Als het niet werkt, dan halen we de overkapping weer weg en staan ze voortaan maar in de regen.”

Meer nieuws uit Leiden