Premium

De natuur is niet alleen een leverancier

Krokussen in het bos.
© Foto Ronald Goedheer
Leiden

Neem nu voedsel. Het eten op ons bord wordt sinds begin jaren ’60 steeds meer beschouwd als een van de ’goederen’ of ’diensten’ die het aardse ecosysteem ons leveren. Deze kijk op de natuur als leverancier van voedsel, schone lucht, grondstoffen en water is sterk bepaald door economen en bèta-onderzoekers.

Maar eten, betogen dertig internationale onderzoekers die zich hebben verenigd in het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity (IPBES), is zoveel meer! Elke cultuur heeft eigen eetgewoonten, recepten, ingrediënten en etiquettes die bepalen hoe maaltijden gegeten moeten worden. Wie eet, zegt de Leidse milieuonderzoeker Alexander van Oudenhoven, neemt niet zomaar ’calorieën tot zich’, maar is een deelnemer aan een sociale en culturele gebeurtenis. Voedsel brengt mensen samen. Eten is emotie. Een maaltijd kan ons gelukkig maken als hij goed bereid is, of juist boos als hij dat niet is. Een gerecht kan zelfs kunst zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.