Ook een asielzoekerscentrum in Wassenaar

Het COA doet vaker zaken met de gemeente Wassenaar in verband met de huisvesting van asielzoekers in Duinrell.

Het COA doet vaker zaken met de gemeente Wassenaar in verband met de huisvesting van asielzoekers in Duinrell.

Marieta Kroft
Wassenaar

Op Wassenaars grondgebied, komt een nieuw, tijdelijk onderkomen voor 600 tot 800 vluchtelingen. Althans, dat verzoek heeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) donderdag bij de gemeente Wassenaar gedaan. Het gemeentebestuur staat er in principe positief tegenover.

Gaat Wassenaar inderdaad akkoord, dan wil het COA voor de duur van twee jaar semipermanente gebouwen plaatsen op de kop van de landingsbaan op het voormalig vliegkamp Valkenburg. Die zijn vergelijkbaar met de onderkomens voor studenten die jarenlang achter het museum Corpus in Oegstgeest hebben gestaan, aldus woordvoerder Jan Willem Anholts van het COA.

Noodsituatie

Anholts spreekt van ’een noodsituatie’ waarin het COA verkeert. ,,Elke week bereiken vijf- tot zeshonderd vluchtelingen uit met name Syrië en Eritrea ons land. Het zijn er per week net zoveel als we gemiddeld in één asielzoekerscentrum kunnen onderbrengen. Daar staat tegenover dat de uitstroom beperkt is. De situatie is zo urgent dat we niet eens de normale procedure van drie tot zes maanden voor de definitieve vestiging van een asielzoekerscentrum kunnen afwachten.’’

De zegsman benadrukt dat zodra de instemming van Wassenaar definitief is, het COA er alles aan gaat doen om de bewoners te informeren.

Goede ervaringen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA heeft opnieuw aangeklopt bij de gemeente Wassenaar voor de huisvesting van asielzoekers ’vanwege de goede ervaringen’, aldus Anholts.

Al acht keer huurde de opvangorganisatie in de winterperiode vakantiewoningen in het attractiepark Duinrell. In 120 huisjes konden maximaal zeshonderd vluchtelingen terecht.

Duinrell

Of het COA in het najaar opnieuw gebruik maakt van de gastvrijheid van Duinrell, weet de woordvoerder nog niet. ,,Zo ver durf ik nog niet te denken. Onze eerste zorg is om de asielzoekers die nu binnenkomen, te huisvesten.’’

Op dit moment voert het COA niet met nog meer gemeenten in de Leidse regio dan Katwijk en Wassenaar gesprekken over de opvang van vluchtelingen. Maar dat kan zo veranderen. In principe aast het COA op elk leeggekomen complex zoals een zorgcentrum, gevangenis of kazerne.

Positief

Het gemeentebestuur van Wassenaar reageert in eerste instantie positief op het verzoek van het COA. B en W gaan in overleg met het COA en buurgemeente Katwijk over het bestemmingsplan, de exacte locatie, de toegang tot het terrein en andere praktische zaken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.