Sassenheimse met crisisverhaal in 'Geld maakt Gelukkig'

Hetty en haar man Gert blikken terug op de ellende die begon toen hun zoon een hersentumor kreeg. Foto Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Sassenheim

,,Ik heb ongelofelijke podiumvrees, maar ik moet wat,” zegt Hetty van Driel (53). Ze doet mee met het nieuwe programma ’Geld maakt Gelukkig’ van SBS6. Hierin worden dagelijks drie Nederlanders geportretteerd die in acute geldnood zitten. In de studio vertellen de deelnemers hun crisisverhaal aan het publiek dat vervolgens bepaalt aan wie ze geld willen geven. Iedere aflevering geeft het publiek 10.000 euro weg. Hetty kan het goed gebruiken. ,,Sinds onze zoon drie jaar geleden een hersentumor kreeg en daarna gehandicapt raakte, is alle ellende begonnen.”

Aan de keukentafel in een mooi en licht hoekhuis uit de jaren dertig vertellen Hetty en haar man Gert hun verhaal terwijl drie Australian labradoodles om hen heen drentelen. Gert is binnenvaartschipper en Hetty vaart met hem mee totdat bij hun 27-jarige zoon Jeroen een hersentumor wordt gevonden. Het werk van binnenvaartschipper blijkt niet te combineren met de ziekte van Jeroen. ,,Ik bleef thuis, maar ik had geen uitlaatklep. Gert was alleen in de weekenden thuis en ik moest iedere keer alleen naar het ziekenhuis, revalidatie enzovoorts”, vertelt Hetty. Ze rijdt 16.000 ziekenhuiskilometers. ,,Het kostte bijna onze relatie.” Noodgedwongen besluiten ze hun binnenvaartschip met een restschuld te verkopen.

Ondertussen mag Jeroen na vier operaties en ruim een jaar in allerlei ziekenhuizen te hebben gelegen naar huis. De tumor ter grote van een golfbal is verwijderd, maar met gevolgen. Hetty: ,,Hij kan niet meer praten, amper lopen, zijn korte termijngeheugen is aangetast en slikken gaat moeilijk. De grootste ellende is dat zijn zelfinitiatief weg is. Alles moet je tegen hem zeggen, tot aan: til je arm op en pak een mes om een boterham te smeren.”

Het Raamwerk in Katwijk, een verzorgingshuis voor mensen als Jeroen, heeft een wachtlijst van twee tot drie jaar. Hetty en Gert leggen zich daar bij neer en ze verbouwen hun huis zodat Hetty voor Jeroen kan zorgen. Met de nodige hulp van Gerts vader Cor lukt dat redelijk, maar het is wel heel zwaar. Beneden maken ze een badkamer, ze vervangen de deuren voor bredere exemplaren waar een rolstoel door kan en ze installeren een traplift en een extra wc boven. ,,Jeroen heeft drie kwartier nodig en dan red je het niet met één wc.’’ Bovendien schaffen ze een busje aan waar een rolstoel in past. Dan belt Het Raamwerk na vijf maanden op dat er toch een plekje vrij is. ,,Hadden we de hele verbouwing voor niets gedaan.”

Hetty beaamt dat het tegenzit. ,,Alles. Van de drie kinderen heb ik er anderhalf over, een andere zoon is op zijn tweede verdronken. Ik solliciteer me een slag in de rondte, maar wie neemt een vrouw van 53 aan?”

Het water staat hen aan de lippen. Gert maakt als loonschipper veel overuren, maar als loonschipper brengt hij veel minder geld in het laatje dan als zelfstandige. ,,We leven momenteel op de overuren. Zo redden we het net. Vorige week ging hij om zes uur de deur uit en was hij om half twee ’s nachts thuis. Dat houdt hij ook geen tijden vol,” zegt Hetty. Gert oogt inderdaad vermoeid. Hij kijkt de tuin in waar de kippen rondscharrelen die nergens weet van hebben. Hetty is bezig haar diploma voor hondentrimster te halen. Achterin de tuin had ze in de blokhut haar eigen trimsalon willen beginnen. ,,De bank wilde geen lening geven. Misschien maar goed achteraf. De bank zegt dat we eerst ons huis moeten verkopen.” Dat proberen ze nu, maar makelaarskosten kunnen ze niet betalen. ,,Zevenhonderd euro kunnen we niet zomaar ophoesten. En wie kijkt er nou op Marktplaats?”

,,Dat stukje schip dat we iedere maand moeten aflossen hakt er in, daarvoor willen we met het programma gaan meedoen,” zegt Gert. Voor de aflossing hebben ze zo’n vijfduizend euro nodig. Ze bazuinen niet rond dat ze meedoen. Volgende week komt de SBS6-filmploeg. In Het Raamwerk bij Jeroen filmen ze niet. ,,De foto’s zeggen genoeg. Ik hoop maar dat ik niet in tranen uitbarst in de studio, het verhaal is schrijnend genoeg.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.