Gemeenteraad Noordwijk verlangt compensatie parkeervakken

Peter van der Hulstp.van.der.hulst@hollandmediacombinatie.nl
Noordwijk

Een meerderheid van de Noordwijkse gemeenteraad wil harde garanties voor de vele parkeerplaatsen die in de toeristische kern van Noordwijk aan Zee zijn verdwenen of nog worden geschrapt. De eis kwam op tafel bij het debat over de reconstructie van de Parallel Boulevard.

Op de belangrijke verkeersader verdwijnen 16 plekken. Met de al 35 verloren vakken op de Rudolph Tappenbeckweg, en de 35 plekken die op het Palaceplein moeten wijken voor het doortrekken van de Koningin Wilhelmina Boulevard, komt het totale tekort op 86.

Om de reconstructie van de Parallel Boulevard zo snel mogelijk uit te kunnen voeren, wil het college van burgemeester en wethouders compensatie van de parkeerplaatsen loskoppelen van de herinrichting. Een raadsmeerderheid vindt dat te vrijblijvend. VVD’er Paul Taverne wil nu al financiële compensatie voor de plekken die verloren gaan.

Kritiek

Particulieren moeten geld in het parkeerfonds stoppen bij het schrappen van een plek, dat zou dan ook voor de gemeente moeten gelden. Bovendien biedt het de gemeente de zekerheid dat er geld beschikbaar is als zich een mogelijkheid voor de bouw van een parkeergarage aandient.

Taverne stond niet alleen in zijn kritiek. Ook CDA’er Jan de Ridder was kritisch, net als Arjan van den Akker (Puur Noordwijk). ,,Je kunt de parkeerproblematiek wel loskoppelen, maar wanneer gaan we dan compenseren? Over vijf jaar, over acht jaar?’’, reageerde Van den Akker. ,,Dat is het paard achter de wagen spannen.’’

Door de grote onzekerheden over het parkeren, wordt in januari opnieuw over de kwestie gedebatteerd. Mogelijk is dan ook meer bekend dat een deel van het parkeerprobleem door Hotels van Oranje wordt opgelost. Op vragen van De Ridder antwoordde wethouder Dennis Salman dat het ’zo maar een optie kan zijn’.

Ondanks de onvrede over het parkeren, is een meerderheid voor het herinrichtingsplan van de boulevard. De snelheid wordt maximaal vijftig kilometer en bij de vuurtoren is een rotonde voorzien.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.