Geen excuses, SJZ sterker dan Rijnland

Joris Zandbergensportredactie@leidschdagblad.nl
Zoeterwoude-Dorp

Niet iedereen begon even fris aan SJZ - FC Rijnland. Toch wilde niemand wat weten van een eventueel nadelig effect van het feest in Leiden.

Als oer-Leidse voetbalclub leek FC Rijnland in het nadeel wanneer er in het ’3 oktoberweekend’ gespeeld moest worden. Nu kreeg trainer Paul Pikaar op de middag na de avond van de taptoe ook wel te maken een enkeling die de gevolgen voelde, maar de Leidse oefenmeester voerde geen excuses aan, zoals zijn spelers dat tijdens de wedstrijd ook niet deden. ,,Deze jongens kunnen echt wel een keertje doorzakken en toch voetballen’’, zei Pikaar. ,,Bovendien vermoed ik dat SJZ gisteren ook wel in Leiden is geweest.’’ De Rijnland-trainer richtte zich liever op voetbalzaken. Hij gaf de complimenten aan SJZ en stelde dat zijn eigen ploeg ’niet de goede mensen aan de bal’ had gehad.

Ook de coach van SJZ, Rob van den Wijngaard, maakte zich niet te sappel over de Leidse feestdagen. ,,Mijn gasten lopen ook in de stad. Wat Rijnland doet is hun probleem, wat wij doen is ons probleem. Bij mij was er niemand te laat, aan de andere kant had ik vandaag precies elf man. De drie wissels hadden allemaal al een wedstrijd in het tweede gespeeld.’’ Door de zege mocht de club uit Zoeterwoude-Dorp zich koploper noemen. ,,Beter dan onderaan’’, zei Van den Wijngaard droogjes. ,,Maar we zijn pas vijf wedstrijden ver. Deze wedstrijd, samen met die tegen WVC, was een sleutelduel. We wisten wat de kwaliteiten van Rijnland waren en ook welke ruimtes ze kunnen weggeven.’’

Het was in het begin van de wedstrijd echter juist SJZ dat ruimte weggaf, en FC Rijnland dat daar van profiteerde. Toch sloeg de thuisclub als eerste toe, omdat Frank Willemse aan een buiteling in de zestien een strafschop overhield. Sjoerd Hulsbos schoot de penalty netjes binnen. De 1-1 van Boudewijn Kamphues, slechts vier minuten later, was een beloning voor de bezoekers, die tot dan toe op z’n minst gelijkwaardig waren geweest. Helaas voor de Leidenaars weigerde Hans Coret rustig het einde van de eerste helft af te wachten. De Zoeterwoudse spits sloeg in de extra tijd toe.

Na een periode van wederzijds aftasten in de tweede helft, waarin de thuisclub het initiatief stevig in handen nam, werd het in het laatste kwartier ook in Zoeterwoude een beetje kermis. Marc Griffioen zette SJZ op 3-1, maar dat was allerminst de beslissing. Een minuut later tikte Wim de Bolster de 3-2 binnen. Griffioen, al trekkebenend, herstelde twee minuten daarna de marge van twee met de mooiste van de middag. ,,Ik denk dat in elk ander weekend het ook zo was gegaan’’, zei Pikaar.

SJZ:Van Diemen, Hulsbos, Van der Hoeven, Bos, Van Rijt (90. Van der Hoeven), Hoogervorst, Versteegen, Sleijser, Griffioen (82. Berg), Coret, Willemse.

FC Rijnland:Van der Pluym, Luiten, Van Noort, Koelink, Wassenaar, Habraken, Van Leeuwen, De Bolster, De Rooij (60. De Haas), Kamphues, Kromwijk.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.