Centrum Leiden: te veel horeca

Terras in Leiden. Foto Taco van der Eb

Binnert Glastra
Leiden

Het Leidse stadsbestuur slaat door in zijn pogingen de binnenstad aantrekkelijker te maken. De ongebreidelde instroom van kleine horecazaakjes dreigt  de winkels te verdrijven die ze juist zouden moeten versterken. Dat vrezen binnenstadwinkeliers en de Leidse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

,,Primair vinden we dat hoe minder regels er zijn, des te beter het is. Maar er is een kantelpunt. Dit gaat de verkeerde kant op.’’ Aldus Ruud Witteman van KHN Leiden. Hij vindt dat de balans volkomen zoek is, nu het ene na het andere zaakje opent met drankjes en kleine etenswaren, in panden zonder horecabestemming. Maar wel mét toestemming van de gemeente, die het winkelgebied ermee denkt te versterken. KHN en winkeliersvereniging Hartje Stad stuurden beide een brandbrief aan economiewethouder Robert Strijk (D66).

,,Ik vrees dat het averechts werkt. Het beleid slaat door’’, zegt Witteman. ,,De natuurlijke gang van zaken is dat bij leegstand, de huurprijzen zakken. Nu wordt het opgevuld met horeca, die dat wel betaalt. En ik ben er bang voor dat mensen die voor de winkels komen, het gebied juist gaan mijden omdat ze alleen maar terrassen zien. Uiteindelijk verdrijf je zo juist de winkels. Ik ben geen doemdenker, maar op termijn is er geen winkel meer over aan de Nieuwe Rijn.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.