Ecologen doen onderzoek in Meijendel

Ecologen doen onderzoek in Meijendel
Zand, gras, bosen veel verschillende planten en dieren, zo zien bezoekers de duinen het liefst.
© Foto Leidsch Dagblad
Leiden

Milieu-ecologen van de Universiteit Leiden gaan bodemonderzoek doen in Meijendel. Op verzoek van Dunea proberen ze de komende drie jaar te achterhalen hoe de bodem, met alle organismen die daarin leven, de plantenrijkdom in de duinen beïnvloedt.

Dunea probeert om van de duinen een divers landschap te maken, met zand, gras, bos en veel verschillende soorten planen en dieren. Dat lukt niet overal even goed, en Dunea weet niet precies waarom niet. De beheerders vermoeden dat een steriele bodem, waar weinig bodemleven is, duinherstel schaadt.

Onderzoekers Nadia Soudzilovskaia en Martijn Bezemer gaan onderzoeksveldjes inenten met schimmels (mycorrhiza), bacteriën en kleine insecten en de uitkomsten vergelijken met kale stukjes duin. Ook zaaien ze een standaardzaadmengsel in van twintig soorten, en volgen hoe de natuur zich ontwikkelt. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de rol van de mycorrhiza. Jagen die ontwikkelingen in de natuur aan, of verschijnen ze als reactie daarop? Als het onderzoek veelbelovend is, wil Dunea het verlengen ’voor minstens tien jaar’.

Meer nieuws uit Leiden