'Het natuurgebied is voor mij een rustpunt'

Foto Hielco Kuipers

Foto Hielco Kuipers

Alieke Hoogenboom
Aarlanderveen

Oud-dierenarts Gert-Jan Schouten (70) beheert in de polder langs de Achtermiddenweg in Aarlanderveen al veertig jaar een natuurgebied van vijfentwintighonderd vierkante meter. Eén keer per week vaart hij in een roeiboot naar de overkant van het water en loopt door het gras naar de hut die op het land staat. Daar geniet hij van de rust en de natuur. Hij maait het gras, haalt brandnetels weg en drinkt een kop koffie aan de picknicktafel.

Kort geleden heeft hij het grootste gedeelte van de grond overgedragen aan Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken (SLA). Hij wil er zeker van zijn dat als hij er niet meer is, het natuurgebied wordt onderhouden. ,,Ik heb er veertig jaar lang mijn ziel en zaligheid in gelegd. Dingen die ik meemaakte, kon ik hier verwerken. Het is voor mij een rustpunt. Ik wil er zeker van zijn dat het natuurgebied in goede handen is, daarom heb ik contact gezocht met het fonds.’’

Bloemrijker

Voordat Schouten deze beslissing nam, heeft hij cursussen gevolgd bij het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). ,,Ik wilde uitzoeken welke bestemmingen er zijn voor mijn natuurgebied.’’ Schouten wil namelijk niet dat het gebied verloren gaat of verandert in boerenland. Het fonds gaat er onder andere voor zorgen dat de slootkanten bloemrijker worden. Dat doet ze door boeren subsidie te geven in ruil dat ze het land niet te veel bemesten. Schouten gaat dat in opdracht van SLA zelf een paar keer per jaar controleren. ,,Ik blijf bij het land betrokken totdat ik mijn laatste adem uitblaas’’, zegt hij vastbesloten.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.