Superstunt: amateurs van VVSB in halve finales KNVB-beker

© ANP

© ANP Pro Shots

1 / 3
Leander Mascini
Noordwijkerhout

Een sprookje is werkelijkheid geworden voor de amateurs van VVSB uit Noordwijkerhout. Ze versloegen Jupiler League-ploeg Den Bosch en gaan nu als eerste amateurploeg sinds 1975 naar de halve finale van KNVB-beker.

VVSB mag dus blijven dromen van Europees voetbal. De topklasser bereikte woensdagavond de halve eindstrijd van het toernooi om de KNVB-beker door in de slotfase tegen FC Den Bosch een achterstand van 2-0 om te zetten in winst: 2-3.

Alessio Carlone en Abdelaziz Khalouta scoorden in de eerste helft. De amateurs uit Noordwijkerhout voetbalden als team niet slechter dan de opponent uit de Jupiler League, maar misten aanvankelijk de spelers met de individuele klasse om een wedstrijd uit het slop te trekken. In de laatste vijf minuten stonden ze ineens wel op: Tommy Bekooij, Peet van der Slot en Maikey Parami.

VVSB begon opportunistisch. De kwartfinale was immers al een geweldige meevaller, evenals elke goede actie in De Vliert. Het resulteerde in de kans de score te openen. Parami liet dat na. In de eerstvolgende tegenaanval sloeg de thuisclub wel toe. Carlone trok vanaf de linkervleugel naar binnen en schoot met rechts hard raak.

Dat was een persoonlijke verdienste van de Belg. De 2-0 van Khalouta ook, maar de Marokkaanse spits was Furhgill Zeldenrust veel dank verschuldigd. De Bossche rechtsbuiten, die zijn bewaker Jelmer Vijlbrief naar believen buitenom of binnendoor passeerde, legde de bal met links perfect op zijn hoofd. Zeldenrust had het duel zelf kunnen beslissen maar zag zijn inzet door Jordy Zwart van de doellijn gekopt. Iets eerder verzuimde Bekooij VVSB nieuw leven in te blazen.

Bezoekend coach Wilfred van Leeuwen, die niemand met ervaring als prof kon opstellen, kon tevreden zijn dat zijn team niet verzaakte. Het geloof in een stunt kwam in de slotfase onverwacht terug. Zijn collega René 'de Viking' van Eck vreesde dat al. Een misser van doelman Kees Heemskerk na een hoekschop vormde de inleiding van een sensationele ontknoping. Daarna ging hard; voor Den Bosch bergafwaarts, voor VVSB naar de top van de Olympus.

VVSB is de eerste amateurclub sinds IJsselmeervogels in 1975 die zich bij de beste vier schaarde in de beker.

Bekijk hier, hier en hier de video's van FOX Sports

Fotoalbum VVSB weer thuis.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.