Onzekerheid over vertrek vluchtelingen

Sporthal De Vliethorst.

Marieta Kroft
Leiden/Voorschoten

De gemeente Leiden en Voorschoten verkeerden woensdag eind van de middag nog in onzekerheid over wanneer de 240 vluchtelingen weer precies vertrekken en wanneer de verengingen weer in de sporthallen terecht kunnen. Beide hebben hun 3-Octoberhal en sporthal Vliethorst sinds afgelopen vrijdagavond voor maximaal 2 x 72 uur beschikbaar gesteld als crisisopvang.

Via het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) hoopten ze duidelijkheid te krijgen. Maar zelfs deze instantie kon een tijdig vertrek niet garanderen, zo blijkt uit een kort antwoord van een druk bezette woordvoerder Jan-Willem Anholts: ,,We zijn ermee bezig. De situatie verandert van uur tot uur.’’

Directeur Gerard van Hal van Sportfondsen Voorschoten, de beheerder van de Vliethorst, wachtte woensdag de hele dag op zekerheid.

Schoonmaakploeg

,,Als het COA zich aan zijn afspraak met de gemeente houdt, staat er een schoonmaakploeg vrijdagochtend klaar om de hal schoon te maken. Dan kan ik je garanderen dat ’s avonds de volleybalvereniging er weer terecht kan. En dat dus zaterdag de competities in de sporthal door kunnen gaan. Maar ja, ik sta voortdurend in verbinding met de gemeente. En die kan mij ook nog niks garanderen.’’

Hij had de vereniging woensdagmiddag nog niet afgebeld.

De woordvoerders van de gemeente Leiden en Voorschoten gaan er vooralsnog vanuit dat hun gasten vrijdag weer vertrokken zijn. ,,De opvang was voor twee keer 72 uur. Ik heb geen reden om aan te nemen dat daarin iets is veranderd’’, merkt Marlies van Werkhoven van Voorschoten op. ,,Wat als ze toch blijven? Dan wordt het een als-dan-verhaal’’, zegt Hennie Castelein van Leiden. ,,Daar begin ik niet aan.’’ Beide woordvoersters zeggen tevreden te zijn over hoe de plotselinge opvang tot nu toe is verlopen.

Registratie

Overigens gaan de Leidse asielzoekers donderdag met de bus voor enige tijd naar Amsterdam of Leusden voor identificatie en registratie. Na afloop komen ze weer terug naar de 3-Octoberhal. De mensen in Voorschoten legden woensdag dat bezoek af.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.