Merenwijk heeft nu, officieel, haar rotondes

Loman Leefmans
Leiden

Ze waren al een tijdje in gebruik, maar wethouder Robert Strijk (D66, verkeer) heeft woensdagochtend officieel de twee nieuwe rotondes in de Merenwijk geopend. Daarmee komt een aanvankelijk zeer omstreden project tot een eind.

De twee toegangswegen van de Leidse Merenwijk konden wel met een opstelstrookje minder. Tenminste, dat dachten de gemeentelijke verkeersdeskundigen nietsvermoedend, in het najaar van 2013. Maar het eerste asfalt werd nog niet weggeschraapt aan het einde van Gooimeerlaan en IJsselmeerlaan of een storm van protest stak op. Met als gevolg dat exact vier jaar later er twee grote rotondes liggen, de gemeente bijna twee miljoen euro lichter is, en er een actieve buurtvereniging kwam.

Het schrappen van rijstroken op de plekken waar Gooimeerlaan en IJsselmeerlaan op de Ketelmeerlaan uitkomen, leidde tot protesten van winkeliers en bewoners. Niet alleen zagen ze het nut van de wegversmalling niet in, ze klaagden er ook dat ze niet over de verandering op de hoogte waren gebracht. Ook in de gemeenteraad, en dan met name door de VVD-fractie, werd begin 2014 tegen de handelwijze geageerd.

Wethouder Robert Strijk probeerde de gemoederen te bedaren door een enquête uit te schrijven waarmee de bewoners uit de Merenwijk zich konden uitspreken over de toekomst van de twee T-splitsingen. Daaruit kwam de duurste oplossing naar voren: rotondes. Met vrijliggende fietspaden eromheen. Inclusief de eerdere, mislukte verkeersmaatregelen, werd het totale project geraamd op bijna twee miljoen euro.

Aanvankelijk probeerde Strijk nog aan te sturen op een goedkopere oplossing. Een motie, ingediend door de raadsleden Eric Krijgsman (D66) en Dorien Verbree (VVD) maakte twee jaar geleden aan alle onzekerheid een einde. Er kwamen rotondes. Afgelopen voorjaar en zomer werden ze aangelegd, en ze zijn ook al enkele maanden in gebruik. Strijk opende de rotondes woensdag officieel, in het bijzijn van Krijgsman en Verbree.

In het tumult dat de kwestie veroorzaakte, verenigde een groep inwoners van de grootste wijk van Leiden zich en ontstond een inmiddels actieve buurtvereniging. Dat kan en mag de gemeente als winst van de twist beschouwen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.