In 2030 moet 80 procent van verse voedsel uit provincie komen

De Warmondse boer Fernand van Willigen zet het vlees van zijn Lakenvelders al af in de regio.

De Warmondse boer Fernand van Willigen zet het vlees van zijn Lakenvelders al af in de regio.© Archieffoto Taco van der Eb

Robert Toret
Leiden

In 2030 moet tachtig procent van al het verse voedsel dat we eten ook hier verbouwd zijn. Althans, die ’stevige ambitie’ heeft gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Han Weber (Landbouw).

Zuid-Holland zet al enkele jaren in op verduurzaming van de landbouw- en voedselketen in de provincie. Daarin moet de local-for-local-ambitie een voorname rol gaan spelen.

Door toe te werken naar kortere ketens en nieuwe marktconcepten en verdienmodellen, wil de provincie de kwetsbare positie van de agrariërs verbeterden, ervoor zorgen dat de productie binnen de grenzen van de milieunormen blijft en de biodiversiteit versterken. De provincie stelt daarvoor een subsidiepotje van bijna zes miljoen euro beschikbaar.

De doelstelling van Weber sluit naadloos aan bij die van de stichting Land van Wijk & Wouden.

,,Het is ambitieus, maar het kan wel’’, denkt Marijke Langeveld. Zij was de afgelopen negen jaar projectmanager van de stichting, die er onder meer naar streeft boeren en stedelingen uit het landelijk gebied tussen Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Leiden en Leidschendam-Voorburg nader tot elkaar te brengen. ,

,We zijn denk ik wel in staat onszelf te voeden. Zeker als je bedenkt dat het Westland, één van de grootste exporteurs van groenten ter wereld, in onze achtertuin ligt. Anderzijds importeren we natuurlijk ook veel. Waar gaan we straks onze koffie, bananen en cacao vandaan halen?’’

Langeveld haalt ook de ’maatschappelijke druk’ op boeren aan. ,,Ze hebben te maken met ontzettend veel regels. Neem de fosfaatkwestie, die veel melkveehouders in ernstige problemen dreigt te brengen. De spelregels veranderen bovendien telkens. Dat maakt het niet makkelijker om een divers bedrijf te zijn. Want daar moeten we wel naartoe.’’

Toch is ze hoopvol gestemd. ,,Je merkt dat de bewustwording toeneemt. We weten allemaal dat het zo niet veel langer door kan gaan. Nou moet dat groeiende besef nog leiden tot gedragsverandering. Dat heeft tijd nodig. Zoals dat ook bij schone energie het geval was.’’

Online bestelling

Langeveld ziet lokaal mooie initiatieven die als lichtend voorbeeld voor de toekomst kunnen dienen.

,,Neem het Zoete Land, de stadstuinderij aan de Zoeterwoudsesingel, hier in Leiden. Daar deel je als donateur een seizoen lang in de oogst. Per saldo ben je daar zelfs goedkoper uit dan in de supermarkt, al neem je ook wel de overvloeden af. En dan krijg je ook nog eens heerlijk, onbespoten, biologisch groente, fruit en verse kruiden. Een ander voorbeeld is De Buurderij, een webwinkel waarbij op het moment elf boeren uit deze regio zijn aangesloten. Je plaatst van tevoren online een bestelling en haalt op woensdag je boodschapjes op locatie op. Hier in Leiden is dat bij lunchroom Hof van Sijthoff, in de Doezastraat. Ze hebben een ruim assortiment. Groente, zuivel, eieren, vlees, brood, inmaakproducten, gebak. De boeren zijn dan zelf ook aanwezig en dat levert leuke gesprekken op. Dat gesprek is heel belangrijk als je de ambitie hebt boer en consument meer met elkaar te verbinden. Door dit soort slimme ICT-oplossingen kun je bovendien een paar tussenschakels overslaan. Daardoor krijgen de boeren een betere prijs dan als ze voor de wereldmarkt produceren.’’

Veel Nederlandse boeren profiteren van de export naar grote landen als China. Dat zal niet zo heel lang meer duren, zegt de Warmondse boer Fernand van Willigen. ,,Over twintig, dertig jaar zijn ze echt wel in staat om voor zichzelf te zorgen.’’ Hij zegt ’heilig te geloven’ in ketenverkorting, en voegt de daad bij het woord door het vlees van zijn Lakenvelder-koeien lokaal af te zetten. ,,Op termijn ga je die slag als Nederlandse boer onvermijdelijk verliezen. Dus zul je het dichter bij huis moeten gaan zoeken. Dan produceer je misschien wat minder, maar dat compenseer je met een hogere verkoopprijs. Maar ja, boeren zijn vaak nogal eigenwijs, hè. De échte ondernemer ziet de mogelijkheden en pioniert. De rest loopt misschien straks wel achter de feiten aan.’’

Volgens Van Willigen passen de ambities van de provincie perfect in de tijdsgeest.

,,Er is steeds meer aandacht voor dierenwelzijn en aan de agrarische sector gerelateerde milieukwesties. Ook zijn er grenzen aan wat onze landbouwgrond aan kan. Zeker hier, in dit kleinschalige, natte veenweidegebied, speelt dat sterk. Goed dat provincie een voortrekkersrol wil spelen. Dat getuigt van visie.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.