Sloop fietsenstalling Leidse station Lammenschans nog niet zeker

Loman Leefmans
Leiden

De overdekte en bewaakte fietsenstalling bij het Leidse station Lammenschans gaat half juli over in andere handen.

De exploitatie wisselt van de semi-gemeentelijke DZB naar de commerciële organisatie Biesieklette uit Den Haag.

Of het gebouwtje op termijn tegen de vlakte gaat, zoals de gemeente eerder aankondigde, blijkt toch nog geen uitgemaakte zaak. Een nieuw onderzoek moet uitwijzen of dat nodig is.

De nieuwe wethouder Martine Leewis (GroenLinks) maakte de overgang van de stalling bekend en ook de voorlopige twijfel over de sloop. De transitie van DZB naar Biesieklette gaat in ieder geval op 15 juli in.

Vorig jaar nog werd een succesvolle handtekeningenactie op touw gezet voor het behoud van de bergplaats inclusief bewaking. Frequente treinreizigers en ook de Fietsersbond verzetten zich tegen de voorgenomen sloop.

Vooral Leidenaars met dure (elektrische) fietsen hebben liever dat hun tweewieler onder betaald toezicht staat dan in de openbare rekken.

De reden dat de gemeente het stallingsgebouw weg wil hebben aan de voet van het station, is om het aantal rekken in de open lucht te kunnen verdubbelen tot boven de duizend. Dat blijft het streven, bevestigt Leewis.

Maar nieuw onderzoek moet uitwijzen of dat ook kan zónder het langwerpige stallinggebouw met de grond gelijk te maken.

,,Ik zou graag een oproep doen om te zien of er ook op termijn iets van bewaking kan blijven’’, aldus SP-raadslid Antoine Teeuwen. Of die wens uitkomt, wordt later dit jaar bekend bij de presentatie van het onderzoek.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.