Teamproces

Hielke Biemond

Het grootste voorrecht van mijn vak is dat ik rondom interviews en wedstrijden regelmatig een inkijkje krijg in wat coaches graag ’het teamproces’ noemen. Als een sociaal antropoloog observeer ik dan gedrag, gezagsverhoudingen en eigenaardigheden.

In de meeste gevallen prijs ik mezelf gelukkig dat ik geen onderdeel uitmaak van het gezelschap. Dat heeft alles te maken met een aangeboren afkeer van al te autoritaire personen. Bij sommige coaches zou ik het geen dag uithouden, laat staan een heel seizoen.

Als observator probeer ik mezelf zo onzichtbaar mogelijk te maken, want vooral op belangrijke momenten voelt de verslaggever zich al snel een indringer of een voyeur. Om die reden twijfelde ik eerder dit seizoen of ik zou ingaan op het aanbod van Mick Snel. De korfballer van TOP/Quoratio nodigde me uit om na een interview over het moeizame spel van zijn team aan te schuiven bij de gezamenlijke maaltijd. Het was een stuk aanlokkelijker dan het alternatief, een hamburger langs de A44, dus ik schepte mijn bord vol. Van de aanvoerder kreeg ik een tweede kippenpoot - een ongemakkelijk aanvoelend privilege. Daarna gingen de korfballers gezamenlijk darten. Coach Jan Niebeek keek ontspannen toe.

Zaterdag prolongeerde TOP in de Ziggo Dome de landstitel. Dat verbaasde mij niets.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.