Leiden verliest eerste wedstrijd in Europa Cup

almere

Basketbalploeg Zorg en Zekerheid Leiden is praktisch al uitgeschakeld in de Euro Challenge. Gisteravond was tegenstander Pinar Karsiyaka duidelijk te sterk: 65-87.

Het was de rentree van de Leidse ploeg sinds de succesjaren van Parker, decennia terug. ZZ Leiden plaatste zich voor het tweede Europese bekertoernooi na het winnen van de nationale beker.

Leiden kon de ploeg uit het Turkse Izmir alleen in de eerste helft bijbenen (18-19, 32-40). Telkens gaf Karsiyaka bij het begin van een nieuw kwart een dot gas bij, maar vanaf het derde kwart begon de Leidse motor te haperen.

Deels frustreerde dat de coach van Leiden, Toon van Helfteren. ,,We wisten dat ze het deden en dus was het zaak om in de tweede helft meteen vol tegengas te geven. We moesten dus bij de les blijven. In plaats daarvan bleek dat we niet geleerd hebben van de eerste helft.''

Tegelijk kwam de eer ook Karsiyaka toe. De ploeg was kwalitatief sterk. Speelde snel, soepel en professioneel, want dat Leiden inderdaad twee keer tien minuten tegenspartelde, deerde het team amper. Van Helfteren: ,,Ze waren sneller, harder, slimmer, leper. Het goede van ons is dat we zijn blijven knokken. Het is een les voor het vervolg van het seizoen.''

Omdat de eigen Vijf Meihal ongeschikt is voor Europees basketbal, werd de wedstrijd woensdagavond in het topsportcentrum in Almere gespeeld. Het was dezelfde hal als waar Leiden vorig seizoen de beker won.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.