Wensbeeld Leids stationsgebied klaar

leiden

Megawinkels, een congrescentrum, duizenden parkeerplaatsen, nieuwe woningen en een gezellig verkeersvrij plein; het nieuwe wensbeeld voor het Leidse stationsgebied is klaar. Gisteren maakte bouwwethouder Pieter van Woensel (VVD) de ideeën bekend die zo'n 120 miljoen euro betekenen aan bouwprojecten in de driehoek Transvaal-Schuttersveld-Bargelaan.

Het plan, gemaakt door het Rotterdamse Maxwan Architecten, is een hernieuwde poging om van het door velen verguisde stationsgebied wat te maken. Een belangrijk uitgangspunt is het maken van een gezellig Stationsplein. Het geniet daarom de voorkeur de geplande halte van de Rijn Gouwe Lijn en het busstation te verplaatsen naar de achterkant van het station.

Het hele gebied tussen de wijk Transvaal en de voorgevel van het station mag worden volgebouwd. In Transvaal komen de meeste van duizend nieuwe woningen. De wijkbebouwing wordt doorgetrokken tot de Morssingel. De gemeente overweegt af te zien van het eerdere plan om daar een grote parkeergarage te bouwen en een aantal grote winkels.

De flatwand aan het Stationsplein mag plat. Ook daar, en op de parkeerruimte die erachter ligt, mogen nieuwe gebouwen komen. Verder komt nieuwe bebouwing in een groot deel van het gebied tussen taxistandplaats, Stationsweg, Schuttersveld en Paviljoenshof.

Naar verwachting  duurt het zo'n 20 jaar voordat het hele wensbeeld ook daadwerkelijk is gebouwd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.