Vmbo-t krijgt op het Da Vinci Lammenschans voortaan meer aandacht

Janneke Dijke
Leiden

Het Da Vinci College Lammenschans gaat jongeren die mogelijk vmbo-theoretische leerweg aankunnen, beter begeleiden. Nu zakken deze leerlingen vaak af naar vmbo-kader.

De school noemt de afdeling vmbo-t vanaf dit nieuwe schooljaar weer gewoon mavo. Leerlingen zitten vanaf klas 1 tot en met 4 op die afdeling en krijgen les van dezelfde docenten.

Voorheen kregen leerlingen vmbo-t en vmbo-k in de onderbouw samen les in een zogeheten ’dakpanklas’. Leerlingen kregen dan cijfers voor beide niveaus. ,,Je ziet dat sommige kinderen in deze klassen genoegen nemen met het kadercijfer, terwijl hun cijfer op theoretisch niveau ook prima is’’, vertelt docent Maaike de Jong. Iets minder moeite hoeven doen voor school bevalt deze jongeren wel, en op kaderniveau krijgen ze meer praktijkvakken.

Brugklas

Voor de meeste leerlingen die naar het Da Vinci Lammenschans gaan, is vmbo-t niet vanzelfsprekend. Leerlingen met een volwaardig niveau vmbo-t kiezen meestal voor een school met vmbo-t, havo en vwo. De docenten zien echter dat sommige leerlingen wel vmbo-t aankunnen. ,,Onze mavo-leerlingen hebben nooit een gemakkelijke weg afgelegd’’, zegt teamleider mavo Sietske van der Horst. ,,Het zou mooi zijn als we kinderen die eerder niet opvielen kunnen helpen om door te stromen.’’ De Jong: ,,Je wilt eruit halen wat erin zit. Dat doen we niet alleen omdat ouders dat willen. Een leerling kan na vmbo-t direct doorstromen naar mbo niveau 4. Je hebt dan meer mogelijkheden.’’

Vanaf deze week wordt een deel van de 170 brugklasleerlingen daarom ingedeeld in een mavoklas. Zij krijgen een vaste plek in het gebouw met een vast lerarenteam. De scholieren krijgen gedurende vier jaar ’keuzewerktijd’, twee lesuren per dag waarin ze zelf mogen kiezen aan welk vak ze werken. En ze krijgen een paar uur per week praktijkles: in de eigen school, bij MBO Rijnland (voorheen ROC Leiden), bij het Technolab en bij bedrijven. Het Da Vinci onderzoekt of de afdeling uiteindelijk gemengde leerweg kan worden: vmbo-t plus officieel getoetste praktijkvakken. Vandaag is de officiële opening.

Mavo+

Vmbo Boerhaavelaan, de andere school voor praktijkgericht vmbo-onderwijs in Leiden, geeft al langere tijd extra aandacht aan kinderen die tussen vmbo-t en vmbo-k in zitten. Voor hen is er mavo+. Leerlingen krijgen daar een uur extra wiskunde en Nederlands in plaats van Frans, en extra training voor huiswerk maken en leren. Aan het eind van de tweede klas wordt gekeken of ze theoretische leerweg aankunnen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.