Plastic Soup Surfer supt 1200 kilometer

Merijn Tinga.

Merijn Tinga.© Foto Eelke Dekker

Annet van Aarsen
Leiden

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga klom gisteren naar de bron van de Rijn, in de Tomasee nabij de Zwitserse Oberalppas op 2300 meter hoogte.

De start van zijn expeditie - 1200 kilometer ’suppen’ op een surfboard gemaakt van plastic zwerfflesjes en doppen van het strand - is morgen bij het ’nul kilometer-punt’ van de Rijn in de Bodensee bij het Duitse Konstanz. Maar Tinga wilde toch echt ook de bron van de rivier zien, al was het maar vanwege de naam van de expeditie: #source2sea. „We zijn door de sneeuw omhoog geklommen. Met een zwaar surfboard van 15 kilo. Je kunt hier het water drinken”, aldus Tinga.

Dat is de rest van zijn reis niet meer het geval. Tinga wil al suppend aandacht vragen voor de vervuiling van de rivieren en de grote hoeveelheid plastic afval die via de rivieren in zee belandt.

Tijdens de expeditie stopt Merijn Tinga met zijn vaste column in deze krant. Hij maakt speciaal voor de lezers van Leidsch Dagblad een wekelijks videoverslag op de website van de krant over zijn avonturen.Zondag 2 juli komt hij aan op het Stadhuisplein waar hij het startschot geeft voor de campagne ’Leidse Grachten Plastic Vrij’. Zie ook: www.plasticsoupsurfer.org.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.