In twee maanden van je koophuis af

In twee maanden van je koophuis af
Overal in de regio worden huizen razendsnel verkocht.
© Foto ANP
Leiden/regio

De gekte op de huizenmarkt waar Leidenaars al een tijdje aan gewend waren, heeft inmiddels de hele regio in de greep. Niet alleen in de Leidse regio, maar ook in de Bollenstreek en in Alphen en omgeving is de gemiddelde verkooptijd gedaald tot rond de twee maanden.

Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers van makelaarskoepel NVM.

Met name in de regio Alphen aan den Rijn is de tijd dat een huis te koop staat in de afgelopen twaalf maanden het hardst gedaald. Zaten er in het eerste kwartaal van 2016 nog gemiddeld 128 dagen tussen het moment dat een huis te koop werd gezet en het moment dat de koop werd gesloten, in de eerste drie maanden van dit jaar duurder het gemiddeld nog maar 53 dagen.

In de Leidse regio wisselen huizen gemiddeld één dag sneller van de hand.

In de Bollenstreek kan de sticker ’verkocht’ na 66 dagen over het bordje ’te koop’ worden geplakt. Daar wordt de verkoopsnelheid met name gedrukt door de relatief lange tijd dat twee-onder-een-kap-huizen te koop staan: ruim drie maanden. Eenvoudige tussenwoningen in de Bollenstreek gaan juist als warme broodjes over de toonbank. In die categorie daalde de verkooptijd in het afgelopen jaar van 72 naar slechts 26 dagen.

Duurder

De hoge verkoopsnelheid heeft zijn weerslag op de verkoopprijzen. In de Leidse regio werden de huizen gemiddeld 11,7 procent duurder, Alphen en omgeving ging 10,5 procent omhoog.

De Bollenstreek bleef met een gemiddelde stijging van 8,3 procent iets achter. In de Bollenstreek wisselen relatief veel dure huizen van eigenaar. De prijsstijging in het hoogste segment blijft achter bij de prijsontwikkeling bij huizen die voor wat meer mensen betaalbaar zijn.

In de Leidse regio leidt de al wat langer aanhoudende prijsstijging inmiddels tot een daling van het aantal transacties.

In de Alphense regio en de Bollenstreek is het nog niet zo ver. In Alphen en omstreken werden in de laatste twaalf maanden zeven procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder. In de Bollenstreek werden zeventien procent meer koopcontracten opgemaakt.

Meer nieuws uit Leiden