Overvallers Sassenheimse juwelier vier jaar de cel in

Peter van der Hulst
Den Haag/Sassenheim

Twee overvallers, een 35-jarige man uit Haarlem en een 52-jarige Amsterdammer die op 27 juni van het vorig jaar met grof geweld Juwelier Wagenmakers in Sassenheim overvielen en beroofden, zijn beiden veroordeeld tot vier jaar celstraf. In het geval van de 35-jarige dader komt de straf overeen met de eis van de officier van justitie.

Tegen de 52-jarige dader was 6,5 jaar geëist. Dat had vooral met zijn criminele verleden te maken. Zo zat hij al 25 jaar vast in een tbs-kliniek voor een zedendelict. Daarnaast is hij al tien keer veroordeeld voor vermogensdelicten.

Door het vonnis van de Haagse rechtbank is het maar de vraag wanneer en of de Amsterdammer ooit vrij komt. Zijn raadsman Cees Korvinus schetste tijdens de zitting een somber beeld. ,,Bij veroordeling volgt tbs met dwangverpleging. Voor mijn cliënt staat veel op het spel.’’ Zijn pleidooi sorteerde geen effect. Er waren nou eenmaal veel bewijzen tegen het duo dat op de bewuste zaterdagmorgen in camouflagekleding en voorzien van bivakmutsen de zaak aan de Hortuslaan was binnengestormd. Op camerabeelden was te zien dat een van de belagers met een vuurwapen tot het kantoor probeerde door te dringen, maar een van de twee aanwezige managers wist hem net buiten de beveiligde deur te houden. Met gebruik van steigerhamers werden daarop de vitrines ingeslagen. De buit met een waarde van zo’n 25.000 euro verdween vervolgens in ’big shopper tassen’ die de twee daders voor hun lichamen hadden hangen.

Hoewel ze op de beelden onherkenbaar waren, stapelden de bewijzen zich al snel op tegen het duo. Zo inspecteerde de oudste man een uur voor de overval al peuterend aan zijn neus uitvoerig de zaak. Daarnaast waren er vele getuigenverklaringen en telefoongegevens. In een van de vitrines was een hamer achtergebleven waarop DNA-materiaal van beide mannen zat. De wagen die bij de overval is gebruikt, werd later in Sassenheim aangetroffen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.