Geen extra geld voor mobielbereik Warmond

Roy Hazenoot
Warmond

De telecomproviders KPN en T-Mobile trekken geen geld uit om het mobiel bereik in Warmond te verbeteren. Ook Vodafone lijkt weinig gevoel van urgentie te hebben. De Britse provider is al jaren op zoek naar een locatie voor een extra zendmast - tot dusver zonder resultaat.

Dat hebben ’de grote drie’ aan wethouder Bas Brekelmans laten weten. Al jaren klagen Warmonders over het beroerde bereik in het dorp. De inwoners kunnen sporadisch gebruikmaken van het snelle 4G-netwerk en mogen blij zijn als ze kunnen bellen en internetten op het langzamere 3G- of 2G-netwerk.

Enquête

Omdat eerdere gesprekken tussen de gemeente en de providers op niets uitliepen, is besloten via een enquête bewijs te verzamelen en het probleem in kaart te brengen. Uit de evaluatie van dit onderzoek blijkt dat alle honderdvijftig respondenten het bereik ondermaats vinden. In reactie hierop hebben de telecomproviders gegevens over het netwerk naar de wethouder gestuurd waaruit blijkt dat de kwaliteit voldoende is. Brekelmans is niet overtuigd. Met investeringen kan volgens hem vooruitgang worden geboekt. De providers vinden dat zonde van het geld, omdat in Warmond de opbrengsten te laag zijn.

Om te voorkomen dat mensen niet kunnen bellen, moeten gebruikers het slecht werkende 4G handmatig uitzetten en overschakelen op 2- of 3G, zo luidt het advies van de telecomproviders. Naar snel internet kunnen de inwoners van Warmond in ieder geval fluiten.

Kluitje in het riet

Dit tot ongenoegen van de Teylingse gemeenteraad. ,,Brekelmans en gemeente Teylingen zijn wederom met een kluitje in het riet gestuurd’’, reageert PvdA-raadslid Joost van Doesburg. ,,Ik had een krachtdadiger optreden verwacht. De inwoners van Warmond zijn het slachtoffer van dit zwakke optreden en worden afgescheept met nutteloze tips.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.