Nationaal centrum eHealth in Leiden

De Tovertafel, die dementerende ouderen actief houdt, is een voorbeeld van een eHealth-ontwikkeling waarvan de werkzaamheid is aangetoond.

De Tovertafel, die dementerende ouderen actief houdt, is een voorbeeld van een eHealth-ontwikkeling waarvan de werkzaamheid is aangetoond.© Foto Studio Kastermans

Wilfred Simons
Leiden

Leiden krijgt een Nationaal eHealth Living Lab (NeLL), een instelling die zich bezighoudt met het onderzoeken van digitale middelen om ziekten te monitoren en gezondheid te verbeteren.

Het is niet alleen een website; in het Poortgebouw van het LUMC komt een lounge, waar patiënten, artsen, onderzoekers en ICT’ers apps, sensoren, ’wearables’, robots en videocommunicatiemiddelen kunnen testen. Burgemeester Lenferink verricht de opening in maart 2018.

Met het NeLL, dat een begroting heeft van ’enkele tonnen’, wil LUMC-hoogleraar Niels Chavannes alle landelijke eHealth-initiatieven ’onder één paraplu brengen’.

Bij de oprichting werkt hij samen met het ministerie van VWS en met de partners in de Medical Delta, het samenwerkingsverband van overheden, universiteiten, universitaire ziekenhuizen en andere kennisinstellingen in Zuid-Holland.

Het Nell biedt werkgelegenheid voor ’vijf tot tien’ postdocs, promovendi en onderzoeksverpleegkundigen.

Eén van de zaken die het NeLL snel wil opzetten, is een testcentrum voor eHealth-toepassingen, zoals apps op smartphones. ,,Er zijn 350.000 van die apps’’, weet Chavannes. ,,Het gros daarvan is nooit goed onderzocht.’’

Het NeLL gaat in de Leidse regio op zoek naar mensen die eHealth-toepassingen willen testen en via co-creatie suggesties voor verbetering willen doen. Dit, naar analogie van het bedrijfsleven, waar consumenten in testpanels nieuwe producten op nut, smaak of haalbaarheid beoordelen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.