Leidse terrasregels opnieuw beoordeeld

Terrassen bij de Nieuwe Rijn© Archieffoto: Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Er komt een speciale, ingelaste vergadering van de gemeenteraad over de Leidse terrassen.

De commotie onder horecaondernemers in de binnenstad is te groot om te negeren, vinden onder meer de fracties van VVD, CDA en D66. ,,Zijn we in onze regelgeving doorgeslagen? Dat moeten we agenderen, want ook ik voel de onrust’’, aldus wethouder Robert Strijk.

De D66-wethouder legde tijdens een commissievergadering nog eens uit waarom de gemeente zich de afgelopen jaren zo nadrukkelijk met de terrassen heeft bemoeid. Dat gebeurde op de eerste plaats omdat de rijksoverheid daar nadrukkelijk om vroeg. Die bepaalde namelijk dat terrassen in bestemmingsplannen moesten worden opgenomen. Bovendien moet tegenwoordig voor groot terrasmeubilair een bouwvergunning worden aangevraagd. ,,Ja, dat vinden wij ook een gedoe’’, aldus Strijk.

Maar de gemeente is niet helemaal onschuldig aan de onrust onder de horeca in het stadscentrum. Boven op de planologisch rijksvoorschriften stelde Leiden een hele reeks terrasregels op over de kleuren van stoelen, de hoogtes van windschermen en de diameters van parasols.

Burgemeester Henri Lenferink is de eerst verantwoordelijke bestuurder op dit punt, maar in zijn afwezigheid verduidelijkte Strijk nog eens uit waarom dat allemaal gebeurde. ,,De gemeente investeert veel geld in het opknappen van het centrum. Hoe ondernemers hun winkels binnen inrichten, mogen ze helemaal zelf weten. Maar een terras staat in de openbare ruimte en daar gelden regels voor het uiterlijk.’’

Die regels zijn te strikt en de controlerende ambtenaren te streng, vindt een groot deel van de horeca in de binnenstad. En inmiddels is ook een niet onaanzienlijk deel van de gemeenteraad daarvan overtuigd. Maar voordat de teugels mogelijk wat worden gevierd, wil de VVD-fractie weten of de plaatselijke horeca nu het meest last heeft van de landelijke of van de lokale regels. ,,Daarom wil ik van álle 180 terrassen een overzicht hebben’’, aldus raadslid Margeet van Wijk.

Lenferink meldde vorige maand dat hij het Leidse ’project terrassen’ als afgesloten beschouwt. Die voorgenomen beëindiging moet de burgemeester in ieder geval uitstellen tot na de ingelaste vergadering die in het vroege voorjaar op de politieke agenda komt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.