Vmbo-opleidingen van Scala College zwak

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Twee vmbo-opleidingen van het Alphense Scala College zijn ’zwak’. Dat is de conclusie van de onderwijsinspectie.

Het gaat om de afdelingen ’basisberoepsgerichte leerweg’ en de afdeling ’kaderberoepsgerichte leerweg’.

Het ministerie van onderwijs stelt de afdelingen onder intensief toezicht. De schoolleiding krijgt een jaar de tijd om de kwaliteit van de opleidingen weer op een aanvaardbaar niveau te krijgen.

Onderzoek

De onderwijsinspectie van het ministerie heeft in maart van dit jaar onderzoek gedaan en de resultaten daarvan onlangs op haar website gepubliceerd.

De resultaten van de afdeling ’kader’ zijn ondermaats, stelt de inspectie. De gemiddelde cijfers voor het centraal examen liggen al enkele jaren onder het landelijk gemiddelde.

De resultaten van de afdeling ’basis’ kon de inspectie niet beoordelen, maar op andere punten scoort deze afdeling ook diverse onvoldoendes.

De leerkrachten hebben de inspectie gemeld dat een grote hoeveelheid leerlingen met achterstanden en gedragsproblemen hen parten speelt in de onderbouw van de afdeling ’kader’. In de bovenbouw zijn daarentegen ook veel leerlingen die van een lagere opleiding, voor wie de geboden lesstof ’nauwelijks uitdaging biedt’.

De inspectie stelt dat de school al een begin heeft gemaakt met kwaliteitsverbetering, maar dat meer inzet noodzakelijk is.

De schoolleiding was maandagmiddag niet bereikbaar voor een reactie op de inspectierapporten.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.