Gouden plak Karolien Florijn bij EK Junioren

Coen Eggenkamp
Roeien

Bij de Europese Kampioenschappen roeien voor junioren in het Litouwse Trakai heeft Karolien Florijn een gouden medaille veroverd.

De 18-jarige Leidse kwam zoals vaker niet snel uit de startblokken. ,,Iedereen ging hard van start, maar technisch liep het bij mij erg lekker dus ik werd er niet onrustig van”, sprak ze na afloop. Na 1000 meter nam Florijn dan ook gedecideerd de leiding over om die niet meer af te staan. ,,De Duitse bleef nog lang naast me liggen, maar eigenlijk vond ik het voor de race niet vervelend om een tijdje gelijk op te gaan. Ik merkte dat zij met 500 meter te gaan een stuk vermoeider werd. Toen kon ik het beslissen.”

Op de finish had de roeister van de Leidse vereniging Die Leythe ruim een bootlengte over op de Duitse Alicia Bohn. ,,Het was heel vet. Ik hoorde op het eind veel Nederlandse supporters en om het Wilhelmus speciaal voor jou te horen, is ook bijzonder om mee te maken.”

Zilver

Ook Zoeterwoudenaar Gert-Jan van Doorn viel in de prijzen. Met de Junioren Holland Acht pakte hij een zilveren medaille. Alleen het ongenaakbare Duitsland was ruimschoots sneller. Roemenië werd met een verschil van 0,30 seconden ternauwernood van de tweede plaats gehouden.

Het zilver is een opzienbarende prestatie omdat niemand is overgebleven uit de Holland Acht die vorig jaar goud won bij het WK op de olympische baan in Rio de Janeiro. Van Doorn zat daar nog in de dubbeltwee die als tiende eindigde.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.